Beruházás

2023.04.18. 15:54

Egyre többe kerül az új váradi erőmű

Nyolcmillió euróval megnövelte a váradi önkormányzat a kombinált hő- és villamosenergia-előállítására alkalmas új erőmű (CHP) beszerzésének és üzembe helyezésének becsült költségvetését, így az összeg 195,5 millió lejre emelkedett.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács múlt heti azonnali online ülésén szavazott a költségvetés-növelésről. A napirendi pont vitáján felvezetésként Florin Birta polgármester elmondta: „Mint ahogy más projektekkel is megjártuk, most is a pályázati időszak végén a versenyben maradt vállalkozók nem akarták aláírni a szerződéseket, mert az árak nagyon megváltoztak. Ezért érvénytelenítettük a tendert, aktualizáltuk a projekt megvalósíthatósági tanulmányát, és mihamarabb újra kiírjuk a közbeszerzési eljárást. Van egy finanszírozási szerződésünk, amelyet végre kell hajtani, a pénzt 2024 decemberéig el kell költeni. A projekt megvalósítási időszaka 18 hónap, a tervezéssel és minden mással együtt”. Adrian Madar, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi tanácsosa azt kifogásolta, hogy a nagyváradi városvezetés nem elég körültekintő a nagy értékű beruházások esetében, erre vezethetők vissza a jelentős költségemelkedések. „Rendkívül szervezettnek kell lennünk ezekkel a nagyszabású projektekkel. Ebben az esetben, a hőerőmű új egységénél a helyi költségvetéshez képest a kétéves késedelem miatt 38 millió lej a többletköltség” – fogalmazott. Válaszában Florin Birta azzal védekezett, hogy az önkormányzat csakúgy, mint más projektek esetében, ezúttal sem tudta ellenőrzés alatt tartani az árakat. Emlékeztetett arra, hogy a fűtéshálózat korszerűsítése harmadik szakaszának munkálatai 50 százalékkal lettek magasabbak a tervezetthez képest, a váradszőllősi termálvizes fűtési rendszer kiépítésének tenderét háromszor kellett kiírni, míg végül oda tudták ítélni egy kivitelezőnek. A határozat-tervezetet végül egyhangúlag elfogadta a helyi tanács.
A megszavazott tervezet értelmében a Nagyváradi Hőerőműben kicserélik a G1 energiatermlő blokkot, ez az egyetlen, amely a város régi erőművéből még megmaradt. A berendezés teljesen elavult és elkopott, ezért ki kell cserélni. A Nagyváradi Hőerőművet egyébként 1966-ban helyezték üzembe, a kazánja több mint 320 ezer órán át volt működésben, a turbinája pedig több mint 310 ezer óra működést teljesített. Egy másik korszerű erőmű beszerzésének ötlete a már meglévő mellé 2021-ből származik, miután kiderült, hogy az új blokk egymagában nem tudja biztosítani a város hőenergia-igényét. A hőszolgáltató vállalat még ezen a télen is kénytelen volt beindítani a régi, kevésbé környezetbarát technológiáját, annak ellenére, hogy egy viszonylag enyhe télen vagyunk túl. A városvezetők tehát 2021 tavaszán előálltak azzal az ötlettel, hogy egy új, nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelő erőműegységet (CHP-technológia) vásárolnának, ami a legkorszerűbb, földgázzal működő hőmotorokkal és lemezes hőcserélőkkel rendelkezik, és két, egyenként 25 MW-os hőkazánból áll. A beruházás első költségvetése még csak 136,7 millió lej volt, de 2021 őszére a költségvetés már elérte a 157,6 millió lejt, amelyből 23,6 millió lett volna a város hozzájárulása. Akkor a közbeszerzési eljárás megrekedt, noha három ajánlat is érkezett. Egy pályázatot kizártak, két másik jelentkező pedig visszalépett, mert kevesellte az árat. A most elfogadott tanácsi határozat után a város hamarosan kiírja az új tendert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában