Manifesztum

2023.04.08. 20:12

A szeretetről nyílt kiállítás nagyszombat délután a Posticum kápolnájában

A Nagyváradi Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület szervezésében nagyszombat délután Az Úr terített asztala - Tükör által homályosan címmel nyílt kiállítás a Posticumban. Kiállítottak: Illés Imre, Mészáros Varga Erzsébet, Szegedi Éva, Varga Bernadette, Stefan Weiss István. Koncepcióterv: Stefan Weiss István, kurátor Mészáros Varga Erzsébet.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Az április 8-17. között látogatható kiállítás gondolati alapja Pál apostol első levele a korinthusbeliekhez, valamint Ingmar Bergman rendező azonos című filmje. A szép számú érdeklődőt Mészáros Varga Erzsébet, a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület alapító-elnöke köszöntötte. Hangsúlyozta: a húsvét a test és a lélek megtisztulásának és spirituális újjászületésének az ideje, ez a kiállítás azonban nem csupán egy vallásos megnyilvánulás, bár, ha csak ez lenne, azt is büszkén vállalnák. Inkább a szeretetről szól, illetve ennek a hiányáról. Nem a haragról, a gyűlöletről és a közönyről tehát, hanem az alternatíva nélküli szeretetről, fogalmazott.

 

Szűcs László, az Újvárad főszerkesztője kiemelte, hogy Nagyváradon komoly hagyománya van annak, hogy a különböző művészeti ágak egyszerre mutatkozzanak meg, s ezt igazából a Holnaposok indították el, az ők idejében voltak olyan matinénak nevezett rendezvények, melyeken írók, képzőművészek, zenészek egyszerre mutatkoztak meg a közönség előtt. Szerinte ezúttal egyáltalán nem elcsépelt a különleges jelzővel illetni a kiállítást, hiszen a teljes anyagnak az elrendezése, a képek minősége és ahogyan ezek kommunikálnak egymással, valóban egy nem mindennapi élményt kínálnak a befogadóknak. Megjegyezte ugyanakkor azt is: nyilván nem a véletlen műve, hogy a Posticum kápolnája a helyszín, hiszen itt tud a tárlat igazából „működni”.

 

Édesapja gondolatait ifj. Weiss István olvasta fel. Többek közt elhangzott: az ukrajnai háborúnak betudhatóan elmúltak azok az idők, amikor az alkotó, a művész távolról szemlélheti a társadalomban végbemenő történéseket. Az arisztokratikus távolságtartás most nem helyénvaló, állást kell foglalni a humánum jegyében és vállalni kell mindent, ami ezzel együtt járhat. „Legyen ez a kiállítás a mi kis Manifesztumunk a szeretetért. (…) A keresztény hit egyik tartóoszlopa: a hitünk a feltámadásban. Erről a hitről nem tudunk és nem is akarunk lemondani! Ha körbejárják az Úr terített asztalát, láthatják a modern kor apostolait. Ha elvegyülnek a festőállványok között, önökhöz fognak szólni a kiállított képek. Ha szemben állnak az Úr székével, látni fogják önmagukat tükröződve Isten képében. Nem homályosan! Úgy állják körül a kiállított képek az Úr asztalát, mint egykor az emberek Jézust az olajfák hegyén” - üzente és tanácsolta Stefan Weiss István.

A vernisszázson fellépett Meleg Vilmos színművész és Viktor József operaénekes, kontratenor, a Slash Light alapító tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában