Szerelem, szabadság!

2023.03.14. 19:28

Ünnepi megemlékezés Érsemjénben

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegtek vasárnap délben Érsemjénben. A Fráter Lóránd Művelődési Otthonba érkezőknek az Ezüstperje néptánccsoporthoz tartozó hölgyek tűzték fel a nemzeti színű kokárdákat, amelyeket az RMDSZ nőszervezetének szorgos kezű tagjai készítettek az alkalomra.

BN-összeállítás

Az ünneplő közösséget Borsi Imre Lóránt megyei RMDSZ-frakcióvezető, körzeti RMDSZ-elnök köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy a közösségek csak együtt élhetnek szabadon, testvériségben és nem egymás ellenében. A szomszédunkban dúló háború által látjuk és érezzük, hogy a szabadság és a béke mennyire törékeny dolog. A családjainkon, közösségünkön belüli béke viszont rajtunk múlik. Arra kért mindenkit, hogy ezt folyamatosan ápoljuk és vigyázzuk, mert ami rajtunk múlik, azt kötelesek vagyunk megtenni és ez az élet minden területére érvényes. Ezekben a nehéz időkben is együtt, összefogva vagyunk erősek, és ha ezt az egységet megőrizzük, akkor községünket még tovább tudjuk fejleszteni, fogalmazott Borsi Imre Lóránt.

 

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés alelnöke egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az igazi szabadság a keresztény hiten és értékrenden alapul, ezért kell harcolnunk, az összetartozás jegyében. Ezután Csáki Márta református lelkipásztor és Nagy János római katolikus plébános osztották meg ünnepi gondolataikat.

A helyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola diákjai színvonalas verses-zenés összeállítást mutattak be, ezt követte a Szerelem, szabadság! című műsor az Ezüstperje néptánccsoport előadásában. A táncosok marosszéki, vajdaszentiványi, hajdúsági, szatmári és szilágysági táncokat jelenítettek meg, a lányok dudás táncával, illetve a legkisebb legények tréfás toborzójával fűszerezve. A hangulatot az is fokozta, hogy ez alkalommal a néptánccsoport minden korosztálya jelen volt a színpadon, a legfiatalabbtól a legidősebb táncosokig. A különböző koreográfiák Petőfi Sándor költeményeivel fonódtak egybe, a költő születésének 200. évfordulója, valamint a negyvennyolcas forradalom és szabadságharc áldozatai és hősei előtt tisztelegve.

 

Az ünnepség a Himnusz éneklése után a központi emlékparkban folytatódott Kazinczy Lajos, a tizenötödik aradi vértanú mellszobrának koszorúzásával, ahol a szentjobbi huszárok álltak díszőrséget. A megemlékezés a Szózat éneklésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában