Oktatás

2023.03.14. 13:27

Részegszemüveggel a közlekedésbiztonságért

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Virtuális valóságba csöppentek hétfő délelőtt a Nagyváradi Művészeti Líceum dísztermében a felsőbb tagozatos diákok azon a foglalkozáson, melyet a Keep Hope Alive Egyesület szervezett számukra, együttműködve a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesülettel (PIHE). A vendégeket Noghi Líviát és a várban működő közlekedésbiztonsági székhely részéről Jakab Róbertet Nagy Gabriella igazgatóhelyettes köszöntötte. A program egy európai uniós finanszírozású közlekedésbiztonsági kampány részét képezte. A fiatalok online kérdőíveket töltöttek ki, majd két csoportra osztották őket. A színpad melletti részen egy holland fejlesztésű szoftver segítségével azt tesztelhették, hogy milyen az, ha kábítószer- vagy alkoholfogyasztás után kerékpároznak egy egyenes úton (kacskaringósan haladnak; zombikat vagy állatokat hallucinálnak; ha rájuk világít a rendőr, kitágul a pupillájuk és fehér fényt látnak stb.).

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

A teremnek a másik végében pedig egy speciális, úgynevezett részegszemüveget próbálhattak ki egy egyedi módon kialakított pályán. Meggyőződhettek arról, hogy a tudatmódosító szerek hatására hogyan válik a legegyszerűbb mozdulat is nehéz, elvégezhetetlen feladattá. Az említett központban amúgy létezik egy motoros-robogós szimulátor is, mely egyedül csak Váradon vehető igénybe Romániában. Különféle gyermekülések, fényvisszaverő tárgyak is megtalálhatók ott, és helyet lehet foglalni egy ütközésszimulátorban is.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában