Fejlesztés

2023.03.31. 11:35

„Politikai együttműködést igényel Várad és a megye projektjének a megvalósítása”

A metropolisz-övezet úthálózatának a fejlesztése volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet péntek reggel a Fekete Sas-palotabeli székházban tartott Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ megyei frakcióvezetője és Szabó József váradi frakcióvezető.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ megyei frakcióvezetője felidézte, hogy csütörtök délután mind a városi, mind a megyei tanács jóváhagyta, hogy egy partnerség keretében együtt dolgozzák ki a metropolisz-övezet úthálózatának fejlesztését. Ebbe a projektcsomagba pedig bekerült a váradi elkerülőút északi része is, amit tulajdonképpen az RMDSZ javasolt, mindjárt a mandátum elején, amikor a megyei tanács regnáló vezetése több elkerülőutat bocsájtott szavazásra, illetve ezen befektetések hatástanulmányának az elfogadását: a bihari, a fugyivásárhelyi, az élesdi, a belényesi elkerülőutak, valamint az Arad-Nagyvárad közti gyorsforgalmi útnak a megépítését. „A 2020. november 10-i rendkívüli tanácsülésen frakcióvezetőként jeleztem Ilie Bolojan tanácselnöknek: természetesen az RMDSZ minden infrastrukturális fejlesztést támogat, főleg a bihari terelőutat, illetve az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi utat, mellyel megoldódik Nagyszalonta elkerülőútja is. Ugyanakkor azt is elmondtam neki, hogy ha metropolisz-övezeti körgyűrűben gondolkodunk, akkor jó lenne, ha előbb be lenne fejezve a váradi körgyűrű is, hiszen jelenleg ez se nem kör, se nem gyűrű. Meg van ugyan oldva a nyugati, a keleti és a déli része, de az északi nem. Azt javasoltam ezért, hogy kössük össze Fugyivásárhelyt Biharral. Akkor azt a választ kaptam, hogy ez egy drága befektetés lenne. Megjegyzem: ha Belényes környékén lehet több hidat, illetve viaduktot is építeni, akkor itt miért nem?” – fogalmazott Borsi Imre Lóránt. Hozzátette: több hónapon keresztül ezután nem volt téma az északi rész, csak az RMDSZ vetette fel többször is, különösen akkor, amikor a város és a megye vezetése úgy döntött, hogy az Anghel Saligny-terv keretében pályázik egy úgynevezett metropolisz-körgyűrű építésére, ami a valóságban szintén messze áll a körgyűrű fogalmától, mivel csak egy összekötő út épül majd Fugyivásárhely és Nagyürögd közt. „Ha tehát valóban az asztalunkra kerül egy hatástanulmány az északi rész befejezéséről, onnantól kezdve támogatjuk a második körgyűrű megépítését. Adja Isten, hogy minél előbb legyen dupla körgyűrű, mert az mindenképpen megoldaná a váradiaknak és az átutazóknak a gondját, illetve a kényelmüket és a biztonságukat szolgálná” – jelentette ki Borsi Imre Lóránt.

Szabó József váradi frakcióvezető megdicsérte Florin Birta polgármestert, amiért szerinte volt annyira bátor és kezébe vette az úthálózat fejlesztésének az ügyét, és egy tervvel is előrukkolt, melyben megjelenik a váradi terelőút északi része is. „Vélhetően nagy meggyőzőerő kellett neki ahhoz, hogy rávegye a megyei tanács vezetését, hogy partnerként részt vegyen ebben” – fogalmazott. Megjegyezte: érthető, hogy Birta Várad felől közelíti meg a dolgot, s üdvözlendő, hogy megértette azt, hogy egy félgyűrű nem egy körgyűrű. Szabó József ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy komoly aggályok jelentek meg, mivel a rajz szerint a teljes, a Kolozsvár felől az autópálya irányába történő forgalom érintené a Tineretului negyedet, Hegyalját és Fugyivásárhelyt. A pályi szakaszról nem is beszélne, ahol szintén érintene lakott területeket is.

Arról is beszélt Szabó József: „a 43 millió lejes támogatás, amit a város és a megye az Anghel Saligny-terv keretében az úgynevezett metropolisz-körgyűrű kivitelezésére költ, csak a megyeszékhelyre vonatkozott. Ettől függetlenül még létezett egy külön, csak a megyei tanácsnak szánt keretcsomag is, melyre szabadon lehetett pályázni versenyeztetés nélkül. Cseke Attila miniszter találta ki ezt a programot, és az egész országban dicsérték. A lényeg az, hogy Nagyvárad volt az egyetlen a megyeszékhelyek közül, mely nem a saját fejlesztésére akarja elkölteni a 43 millió lejt, hanem egy olyan terelőútnak a kivitelezésére, melyből egyetlen egy méter se halad keresztül a városon, holott nagyon sok utca van még itt, ahol problémák vannak a víz- és csatornahálózattal, illetve aszfaltozással”. Szerinte mindenesetre nagy munka lesz, anyagi és humán erőforrás igénybevétele szempontjából is. „Politikai szintű együttműködést is igényel egy ilyen nagy horderejű közös projekt megvalósítása, a félreértések elkerülése végett az országos koalícióban részt vevő valamennyi partner együttműködésére szükség lesz” – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában