Március 15.

2023.03.22. 12:17

Méltóságteljes megemlékezés Réven

Ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg a révi református templomban az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójáról március 19-én, vasárnap. A református egyházközség és az RMDSZ által felkarolt rendezvényt koszorúzás követte a templomkertben a Petőfi-szobornál és a Bersek József tiszteletére emelt kopjafánál.

BN-összeállítás

Az ünnepi istentiszteleten Papp Csaba református lelkipásztor hirdetett igét Mózes 5. könyve alapján („És az Úr szétszór titeket a népek közé, és szám szerint kevesen maradtok meg a népek között, akik közé visz titeket az Úr”), emlékeztetve arra, hogy ezt a napot, a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját az egész Kárpát-medencében élő magyarság együtt ünnepli.

A továbbiakban Hasas János, Rév község alpolgármestere, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Megfogalmazta: azokra az ismert és névtelen hősökre emlékezünk, akik legdrágább kincsüket, az életüket is készek voltak feláldozni a magyar szabadságért. „1848. március 15. nemzeti ünnepünk. Azt is ünnepeljük, hogy megszületett a modern kori Magyarország. Isten éltesse a nemzetet, Isten éltesse az erdélyi és benne a révi magyar közösséget!” – kérte Hasas János.

A révi kisiskolások énekes-verses előadása következett, majd Demeter Stefánia Katalin, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának konzulja – aki rendszeresen részt vesz a révi rendezvényeken – Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az ünnepi alkalomból a magyar nemzethez intézett üzenetét olvasta fel.

Meleg Vilmos színművész, az RMDSZ Bihar megyei Választmányának elnöke a maga és a Szövetség nevében köszöntötte a jelenlevőket. Többek között szólt arról, hogy a magyar nép a történelme folyamán sok megpróbáltatásnak nézett elébe, de „mindig újra tudtuk kezdeni”. Bihari vonatkozásban felsorolta történelmi nagyjainkat, akik életüket vagy szabadságukat áldozták fel a forradalomért és szabadságharcért. Beszédét egy Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Ady Endre és Wass Albert műveiből válogatott összeállítással zárta.

Liut Melinda tanítónő is köszöntötte a megjelenteket, s Boros J. Attila egykori révi lelkész Magyarnak lenni című írását olvasta fel. A templomi együttlét után a jelenlevők a templomkertben koszorút helyeztek el Petőfi Sándor szobránál, valamint a Réven elhunyt Bersek József huszárezredes tiszteletére állított kopjafánál. Még ezt megelőzően Meleg Vilmos elszavalta Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét. Az ünnepi rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában