TEG

2023.03.17. 08:20

Magyar költőket és írókat felsorakoztató kiállítás nyílt Váradon

A nagyváradi Tibor Ernő Galériában újabb kiállítást nyitottak meg szerda este, március 15-én. Megnyitóbeszédet mondott Csathó Töhötöm, a galéria művészeti vezetője, s bemutatkozott maga az alkotó is, Gál Mihály.

Fotó: Törő Enikő

Törő Enikő

A kiállítás nem feltétlenül kötődik a március 15-i ünnephez, de azért mégis a magyar öntudatról is szól – mondta el Csathó Töhötöm a Léleknek-elmének fényei című tárlatnyitón. Hozzátette, hogy magyar szellemi és lelki értékeket felvonultató kiállítás, a költőkön, írókon keresztül a szerelmet, a ragaszkodást, a magyar öntudatot hivatott előtérbe helyezni – nem véletlenül láthatunk egy-egy portrét Petőfi Sándorról és Szendrey Júliáról. Emellett a lelki értékekre is hangsúlyt fektettek, ugyanis festett, szent képeket is kiállítottak, melyek az ikonok kategóriájába sorolhatók, hangzott el. Egyébként visszatérve a magyar írókhoz, költőkhöz, neves emberekhez: több portrét állítottak ki, melyeket Gál Mihály rajzolt, így többek között Madách Imre, Nagy László, Bartók Béla, Csukás István is visszatekint ránk a falakról. 
A továbbiakban Gál Mihály maga mutatkozott be és mesélte el az érdeklődőknek, hogyan vált belőle alkotó, művész. Gál Mihály 1963-ban született Szeged mellett, jelenleg Kiskunhalason él. 51 éves koráig átlagos életet élt, majd ekkor két lánytestvére egy rajztanfolyamra hívta meg őt, mondván, legalább együtt töltenek egy kis időt. A négynapos oktatás után rájött arra, hogy tetszik neki a rajzolás, azóta is leginkább portrékat rajzol. Később megismerkedett a ,,színesebb” rajzolással, festészettel és több tanfolyamon részt vett ezek után. Azóta díjakat nyert, tagja lett irodalmi köröknek. 2019. március 1-jén a Római Sas Birodalma és Rend a lovagjává avatta őt, négy mesekönyvben jelentek meg illusztrációi, tagja a József Attila és Krúdy irodalmi köröknek, rendszeresen jelennek meg alkotásai különféle magazinokban, valamint számos egyéni és csoportos kiállítása volt már. 
A kiállításmegnyitón közreműködött a Duo Sola Fide formáció, Fórián Andrea több szavalattal érkezett, többek között elhangzott Nagy László Ki viszi át a szerelmet című verse, valamint Madách Imre Megnyugvás a sorsban című költeménye. Kellemes zenei aláfestést nyújtott Thurzó Sándor József brácsaművész.  A kiállításmegnyitót szeretetvendégség követte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában