Nyári időszámítás

2023.03.20. 18:56

Közeleg a tavaszi óraátállítás

Illusztráció

BN-összeállítás

A nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik, vagyis 2023-ban március 25-ről 26-ra virradó éjszaka hajnali 3 órakor kell átállítani az órákat 4 órára. Ez azt jelenti, hogy a következő vasárnap lesz az év legrövidebb napja. Az Európai Unió döntése alapján 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezután több óraátállítás nem lesz – azt viszont meg kell jegyezni, hogy ezt a határidőt már többször módosították. Viszont, ha nem lesz semmilyen változás, akkor ez lehet az egyik utolsó óraátállítás, amit átélünk. A nyári időszámítás célja egyébként, hogy az emberek minél tovább használják a természetes fényt, ezzel pedig villamosenergiát takaríthatnak meg.
Egyébként március 20-án, hétfőn volt a tavaszi nap-éj egyenlőség, vagyis a csillagászati tavasz kezdete, amikor a nappal és az éjszaka szinte egyenlő hosszúságú. Mostantól kezdve a nappalok egyre hosszabbak lesznek, az éjszakák pedig rövidülnek, egészen június 21-ig, amikor a csillagászati tavasz véget ér a nyári napfordulóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában