MCC

2023.03.18. 15:31

Könyvbemutató az MCC-nél: Szoborsorsaink

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Partiumi Keresztény Egyetem Hallgatói Önkormányzata szeretettel vár minden érdeklődőt Orosz Örs könyvbemutatójára március 23-án, csütörtökön 18 órára az MCC nagyváradi képzési központjába (Körös/Tudor Vladimirescu utca 6 szám).

„Ahogy a szobrok és emlékművek a nemzet alakot öltött emlékezetét jelentik, úgy az emlékhelyek sorsa a közösség történetének lenyomata.” Orosz Örs Szoborsorsaink című, tavaly megjelent kötetében időutazásra invitálja az olvasókat, ahol megismerhetjük a mai Szlovákia 1945 előtt keletkezett, magyar vonatkozású emlékhelyeit, köztéri szimbólumait és azok hányattatott, fordulatos sorsát, amely sokszor egybefonódott a helyi vagy a tágabb közösség sorsával. Több mint 50 település, 90 történet, 1000 kép világából kaphatunk ízelítőt. A könyvről, az azt megelőző kutatómunkáról mesél a szerző.
Orosz Örs jogvédő aktivista, értékmentő, a Sine Metu Egyesület elnöke, Nyitra megyei képviselő, a megyei kulturális és idegenforgalmi bizottság elnöke. 14 éven át volt a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője, amelyet széles összefogásban mára Szlovákia legnagyobb magyar rendezvényévé sikerült kiépíteni. Az elmúlt években a Sine Metu Egyesülettel a közösségépítés mellett emlékezetpolitikai projektek megvalósításába kezdtek, melynek eredménye több felújított és újraállított szobor és megmentett műszaki emlék, továbbá két feltárt középkori kolostor. A gombaszögi völgyben a sűrűn benőtt bozót közül szabadították ki a középkori pálos kolostor romjait, melynek jelentős részét feltárták, és belekezdtek az állagmegóvási munkálatokba.
A szerzővel Misik Dóra, a Partiumi Keresztény Egyetem Hallgatói Önkormányzatának alapítója beszélget. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött az esemény Facebook-oldalán.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában