Bekötőút

2023.03.04. 10:01

Kezdődik a Vámház utcai házak bontása

A nagyváradi önkormányzat elkezdte a Vámház (Evreilor deportați) és a Costaforu utca sarkán lévő házak bontását, melyek helyén megépítik a Váradszőllős felé haladó bekötőutat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal megkezdte a bontások előkészítését a Vámház (Evreilor deportați, korábban Sucevei) utcán, számol be a hírről laptársunk, a Jurnal Bihorean. Az ottani házakat az önkormányzat megvette, de ha a tulajdonosok nem adták volna el, akkor kisajátította volna azokat. Ezeknek az ingatlanoknak a helyén halad majd a bekötőút, mely a nagypiac előtti nagy körforgalomból fog Váradszőllős felé vezetni, illetve innen lehet majd behajtani a Costaforu utcára is. A Nagyváradi Ingatlankezelő Igazgatóság megkezdte összegyűjteni a három házból a még felhasználható anyagokat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az elmúlt napokban a munkások a tetőzeteket szedték le óvatosan, illetve a nyílászárókat is kiszerelik, mert mindezeket felhasználják az önkormányzat tulajdonában lévő lakások felújítására. A házak bontását két héten belül elkezdik, és maximum két hónap múlva indulhat az út építése, ugyanakkor arrébb költöztetik a villamossíneket is.

Mint arról korábban már cikkeztünk, az aluljáró-építési projektek keretében megvalósuló Nagypiac téri körforgalom tervéből kihagyták a jobbra kanyarodás lehetőségét a Vámház utcáról a Ghillányi (Dimitrie Cantemir) út irányába. Az eredeti terv szerint a Vámház utcáról nem lehetett volna letérni a Ghillányi útra, hanem be kellett volna hajtani a körforgalomba, ahonnan a központ felé lehetett volna csak haladni. A tervet módosítani kellett, így a bekötőút építését teljes mértékben a helyi költségvetésből állják, erre nem áll rendelkezésre uniós forrás. A bekötőút 189,98 méter hosszú lesz, a közút szélessége 3,50 méter, a körforgalomból fog kiindulni és a most épülő aluljáróval párhuzamosan halad majd a Costaforu utcai kereszteződésig, illetve kicsit odébb csatlakozik a Ghillányi úthoz. Az elköltöztetett villamossínek az új bekötőút mellett haladnak majd, illetve kialakítanak egy bicikliutat és egy új járdát is. A beruházás költségvetése 14.733.855 lej áfával együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában