Tárlat

2023.03.18. 09:45

Kalotaszentkirály-Zentelke képekben a megyei könyvtárban

Tradíciók gyöngyei címmel a kalotaszegi néphagyományokat bemutató időszaki kiállítás nyílt péntek délután a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár földszinti előcsarnokában a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület szervezésében, egy projekt első állomásaként.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A vernisszázson kalotaszegi népdalokat énekeltek Krupár Luca, Dimény Eszter és Bacsó Ágnes, valamenyien Brugós Anikó tanítványai a Bihar Megyei Kulturális Központhoz tartozó Francisc Hubic iskolában. Kiállítottak: Szegedi Éva, Varga Bernadette, Mészáros Varga Erzsébet, Illés Andrea, Illés Imre, Viktor József, Mészáros Zoltán.

Fotós: Illés Imre

Az érdeklődőket Mészáros Varga Erzsébet, a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület elnöke és Viktor József köszöntötték, magyar és román nyelven. Elmondták, hogy ez az időszaki kiállítás első állomása az egyesületük egyik nagyobb projektjének, mivel fel szeretnék térképezni más tájegység szokásait is. Beszéltek arról is, hogy a hagyományos népszokásokat két csoportba szokás osztani. Az egyikbe az emberi élet három legfőbb momentumához és azok előzményeihez, illetve következményeihez fűződő tradíciók, a másikba pedig azok a hagyományos szokások tartoznak, amelyek az úgynevezett népies ünnepkör kiemelkedő időpontjaiban újulnak meg, évről évre ismétlődve. Amazok szorosabban családéleti jellegűek, míg ezek már inkább egy egész nép, vagy legalábbis egy törzs társadalmi jelenségei.
„Kiállításunk Kalotaszentkirályról szól, ezt a kis csodát szeretnénk bemutatni Nagyváradon. Egy újabb kis rejtett csoda, egy magyar gyöngyszem, nem is messzire, két órányi autóútra Váradtól, Bánffyhunyad közelében: Kalotaszeg, ezen belül Kalotaszentkirály-Zentelke. Itt éltük meg tavaly nyáron rácsodálkozásunkat, feltérképezős vállalkozásunkat, felfedezéseinket. Fotósként beleszerelmesedtünk a tájba, az ottani hangulatba, ami még a múlt századokat idézi. A helyi népviseletbe, zenébe és néptáncba. Mintha egy másik, párhuzamos világba csöppentünk volna három napra. Egy helyre, ahol még velünk élnek a népszokások, ahol igyekeznek értékes, magyar hagyományainkat őrizni, ápolni, például az évente megrendezendő tánctábor alkalmain keresztül” - fogalmazott Mészáros Varga Erzsébet és Viktor József. Hálásak azért, hogy ott lehettek, s a helyiekkel együtt örülhettek, lehettek büszkék magyarságunkra és hagyományainkra, hangsúlyozták, majd a továbbiakban a kalotaszegi népviseletet (a női és férfi viseletet) mutatták be részletesen. A tárlatot március 17-24. között lehet megtekinteni, a belépés ingyenes.

Fotós: Illés Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában