Programajánló

2023.03.26. 11:43

Kaganovskiy Zenei Esték a püspöki palotában

Két hónap téli szünetet követően március 29-én folytatódik a Kaganovskiy Zenei Esték, a helyszín ezúttal is a nagyváradi római katolikus püspöki palota. Az időpont tehát szerda, 19 óra, ahogyan ezt rövid hírben már többször közöltük az elmúlt napokban.

Forrás: Facebook/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Tóth Gábor

Bizonyára sokaknak hiányzott már az elmúlt két hónapnyi szüneteltetése alatt az a minőségi kamarazene, amit a Kaganovskiy-kezdeményezés immár tavaly április óta képvisel Nagyváradon, az ennek otthont adó Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel partnerségben. Nos, jó hír, újra itt van, folytatódik. A Kaganovskiy művészházaspár az elmúlt két-három hónapban sem tétlenkedett, s ha Nagyváradon nem is, de felléptek történetesen az Egyesült Államokban és közelebb, Erdélyben is. Artur Kaganovskiy (hegedű) és Kaganovskiy Eszter (brácsa) ezúttal két nagyváradi kollégát, a filharmónia fiatal művészeit hívtak társul, hogy vonósnégyest alkossanak: Stanciu-Bognár Brigittát (hegedű) és Bogdan Cocorát (cselló), hozzájuk csatlakozik még Gáspárik Szilvia-Klára (alt), a Kolozsvári Magyar Opera énekművésze. Gondosan megválasztott műsoruk a közelgő húsvétra hangol-reflektál, s vele a mélyebben, alaposabban önmagunkba nézni lehetőséget adó nagyböjti időszakra, illetve magára nagypéntekre és a kereszthalálra. Elhangzik: Johann Sebastian Bach Máté-passiójának híres részlete, az Erbarme Dich, mein Gott, alt és hegedű szólókkal, valamint Joseph Haydn Krisztus utolsó hét szava a keresztfán c., a szerző egyik legkülönösebb indíttatású darabjának vonóskvartett-változata.

Vannak azok a bizonyos művek, amikre olyasmit szoktunk mondani, hogy ha a szerző semmi mást, csakis ezt alkotta volna, abból is rögtön ráéreznénk zsenialitására, hitvallására, teljes világlátására, az odafentről kapott alkotói fényének erejére. Johann Sebastian Bach Máté-passiójának részlete, az Erbarme dich kezdetű ária is ilyen, bár azért szerencsénkre sok-sok száz más rendkívüli dolgot is írt még Bach. A nagyböjti időszakhoz most kifejezetten jól megválasztott részlet ez a mélyről síró bűnbánati ima, Péter apostolé, aki mint tudjuk, háromszor tagadott, fordult el, félelemből, emberi gyarlóságból attól, aki mindannyiunktól átvállalt szenvedésével konkrét ígéretünk rá, hogy valami jobb is létezhetne (ha például tennénk érte) általunk idelenn és általa odaát. Az Erbarme dich, mein Gott tömör szövege: „Irgalmazz nekem Istenem, könnyeimért. Nézd, itt előtted szívem és szemem keserűen zokog.” Bach csodálatos zenéjével körülölelve benne van saját bevallott vagy fel nem ismert hibáinkból cipelt és viselt szenvedéseink minden könnyhullatása, s vele a felismerés, hogy őszinte és mélységes megbánás által van, létezik, még él a megbocsátás ígérete. Péter felismerése jó lehetőség most Bach által akár saját tévedéseink tisztább észrevételének, netán belátásának, jóvátételének megkönnyítésére is. Az alt-áriát a Kolozsvári Magyar Opera énekművésze, Gáspárik Szilvia-Klára adja elő vonósnégyes-kísérettel, benne Artur Kaganovskiy hegedűszólójával is.

Joseph Haydn A megváltó utolsó hét szava a keresztfán c. alkotásának 1787-es vonósnégyes-változata szól eztán, kiadós, soktételes mű, a hét szónak megfelelő hét tételt bevezető és finálé keretezi. Haydn ennek eredeti zenekari verzióját 1786-ban komponálta a cádizi Oratorio de la Santa Cuevából kapott felkérésre, tulajdonképpen nagypéntekre. Az előadása szöveges-zenei meditáció jelleggel történt, mintegy a passiótól különvált/önállósodott formában, eszerint a pap idézte az evangéliumokból Krisztus utolsó hét szavát (voltaképp mondatát), ezeket magyarázattal egészítette ki, s mindegyik után az azonos című zenei tétel szólalt meg. Haydn később egy jelentősen kibővített oratóriumverziót is készített 1794-ben. Jézus utolsó hét szava történési sorrendbe fűzött összeállítás a négy evangéliumból, Lukács és János három-három különböző megszólalást említ, Máté és Márk ugyanazt az egyet. (1) „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek” (Lk 23, 34), (2) „Bizony mondom neked: még ma velem leszel a paradicsomban” (Lk 23, 43), (3) „Asszony, íme, a te fiad. Íme, a te anyád!” (Jn 19, 26–27), (4) „Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?” (Mk 15, 34; Mt 27, 46), (5) „Szomjazom” (Jn 19, 28), (6) „Bevégeztetett!” (Jn 19, 30), (7) „Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet” (Lk 23, 46). Nem Haydn az egyetlen zeneszerző, akit foglalkoztatott ez a téma, a 16. századtól mai, kortárs alkotókig találunk rá különféle műfajú megoldásokat a zeneirodalomban, hogy csak a leghíresebbek közül említsünk néhányat, Schütz, Pergolesi, Mercadante, Gounod, Franck, Dubois tollából. Krisztus utolsó, kódolt üzeneteinek, a vég, mint kezdet összefonódásának természetesen sokrétű tartalmi, szerkezeti, (szám)szimbolikai, teológiai magyarázatai/összefüggései vannak, ez a végső földi út, mely a kínokban megtört utolsó kétségbeesésből az égi hitbizonyosság és teljes önátadás felé vezet. Ennek zenei megjelenítésére vállalkozott Haydn, szavak nélkül, szavakon túl, ezt osztja meg most velünk a Kaganovskiy Zenei Esték vonósnégyese.

És legvégül a prózai, gyakorlati rész: jegyek 30, illetve 50 lejes áron kaphatók a nagyváradi római katolikus püspöki palota recepcióján, jegyfoglalás a 0771-612-714-es telefonszámon, a lefoglalt jegyek legkésőbb a koncert napján 12 óráig vehetők át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában