Verseny

2023.03.08. 09:37

Jubileumi irodalmi vetélkedőt szerveztek a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban

Doszlop Andrea Krisztina magyartanár

Az Arany János Elméleti Líceumban tizedik versenyévfolyamához érkezett az Arany János emléke elnevezésű irodalmi vetélkedő V–VIII. osztályosok számára, melyet minden évben Arany János születésnapján rendezünk meg. Tíz évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal indult el a verseny, melynek megszervezését és lebonyolítását e sorok írója és Lozsádi Ibolya magyartanár vállalták el. A verseny célja Arany János emberi, költői alakjának és műveinek megismerése. A csapatverseny formájában zajló vetélkedő az idén kapcsolódott a Petőfi emlékévhez oly módon, hogy a versenyzőknek a János vitéz című elbeszélő költemény alapos ismeretéből bizonyságot kellett tenniük, illetve Arany és Petőfi levelezéséből is bemutattak egy darabot önálló előadás formájában. 
A versenyre a négyfős csapatok egy Arany János életét összefoglaló poszterrel, és a János vitézből előre összeállított dramatizált jelenettel érkeztek. A produkciókat és az adott időre megoldott versenyfeladatokat egy szakavatott zsűri értékelte: Szabó Tünde, az Arany János Elméleti Líceum könyvtárosa, Mikló István Boldizsár református lelkipásztor és Farkas Johanna, egyetemista, iskolánk volt diákja. Nem mondhatni, hogy könnyű dolga volt a zsűrinek, hisz 12 csapat jelentkezett a versenyre. A gyerekek a feladatmegoldások során bizonyították, hogy magyartanáraiknak (Balázs Izolda, Breczko Yvette Erzsébet, Doszlop Andrea Krisztina, Gál Csilla Annamária) köszönhetően felkészülten érkeztek a versenyre. 
Az izgalmas, szoros, de vidám verseny után kialakult a rangsor: első helyen végzett az Arany Ászok elnevezésű hetedikes diákokból álló csapat (magyartanár Breczko Yvette Erzsébet), második helyezett a Lírikus boszorkányok csapata, mely hatodikos diákokból állt (magyartanár Doszlop Andrea Krisztina), a harmadik legjobban teljesítő csapat az Arany leszármazottai nevet viselő ötödikesekből álló csapat (felkészítőjük Doszlop Andrea Krisztina). Különdíjban részesült Gál Csilla Annamária tanárnő három csapata. Az értékes jutalmakat a Pro Lyceum Alapítvány támogatta. A Nagyszalontai Református Egyház különdíjait a következő versenyzők vették át: Lozsádi Eszter a legjobb szavalóként, Szilágyi Ádám a legjobb színészként, Balla Beatrix feltörekvő szavalóként. Gratulálunk a diákoknak és az őket felkészítő tanáraiknak! Reméljük, jövőre is hasonlóan színvonalas versenyt rendezhetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában