Posticum

2023.03.18. 14:49

Hittel és humorral, avagy amiért a traumának is örülni lehet

Visky András Kitelepítés című regényéből szerveztek felolvasószínházi előadást csütörtök este a nagyváradi Posticumban. Dimény Áron színművész előadását követően kötetlen beszélgetés zajlott a szerzővel.

János Piroska

Alig fél éve, 2022 őszén jelent meg Visky András Kitelepítés című regénye, és már az ötödik kiadásnál tart. A regény népszerűségét jelzi ugyanakkor az is, hogy annak ellenére, hogy a szerző rövid időn belül már másodjára jár Nagyváradon – októberben a Nagyváradi Könyvmaratonon mutatták be a Bărăgan egyik lágerében átéltekből építkező önéletrajzi regényt – az író-olvasó találkozó ismét képes volt sokakat megszólítani. 
Az esemény sokkal inkább volt a szó szoros értelemben író-olvasó találkozó, hiszen a könyvet már nem kellett bemutatni, sokan érkeztek úgy, hogy olvasták a regényt, így a felmerülő kérdések is más jellegűek voltak, mint egy első találkozásnál. Szó volt például a könyv utóéletéről, valamint az idegen nyelvre fordításának lehetőségéről is.
Az estet Dimény Áron kolozsvári színművész felolvasása nyitotta meg, aki a regény felépítését követve mozaikszerűen olvasott fel a számozott részekből. A Visky Ferenc református lelkész meghurcoltatását, a család kitelepítését, szétszakítottságát, a Răchitoasan, majd a Temes megyei Freidorfon, később ismét a Bărăganon kijelölt kényszerlakhelyen átélteket, az addig nem ismert édesapával való találkozást bemutató mintegy egy óra hosszat felölelő, a regény világába beszippantó, de egyben nyomasztó folyamatos felolvasást követően szinte felüdülést jelentett a szerzővel folytatott, humort sem mellőző beszélgetés. Elhangzott: a könyv önálló életre kelt, útja meghaladja a szerzőt, akinek a könyv feletti autoritása már nem nagyobb az olvasóénál. Hagyja, hogy éljen a könyv, ő pedig megy utána – mondta el a szerző, akinek bevallása szerint a könyv megírásánál a legnehezebb feladat volt a regényben megszólaló hang megtalálása, amelyet egyszerre jellemez a gyermeki szemléletmód és a felnőtt visszatekintés. 

 

A regényt 17 éven keresztül írta, a formát már húsz évvel ezelőtt kitalálta, a gyermek és felnőtt közötti dialógus hangjának megtalálása azonban már nehezebb volt. A beszélgetés során szó volt arról is, hogyan válik az írás által a történelemből történet. „A történelmet mi úgy bosszulhatjuk meg, hogy történetet írunk belőle” - jegyezte meg a szerző, akinek elmondása szerint a könyv ezt kísérli meg. Elhangzott, az egyik következő szereplése Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológussal, az Örökölt sors című könyv szerzőjével folytatandó beszélgetés lesz, aki szerint története azt mutatja, hogy ki lehet mászni a traumából és teljes életet lehet élni. A traumát nem lehet elfelejteni, dolgozni kell vele, el kell fogadni, hogy ez az én történetem – mondta el a szerző, aki szerint napjainkban a trauma a kortárs kultúra egy varázsszava lett. Egy valláspótló szóvá vált, mivel mindent a traumával magyarázunk meg, és azt istenítjük. Bár radikálisan hangzik, de a traumának örülni is lehet, ameddig vele dolgozunk – mondta el, hozzátéve: olyan ember mondja ezt, aki az átéltek után a gyűlölködést is választhatta volna. A gyűlölködés azonban egy ilyen energiaszegény világban használja el a legtöbb energiát, a szeretet gyakorlásában viszont kapjuk az energiát – idézte fel édesapja tanítását, akinek szintén életszemléletéhez tartozott az élet dolgainak hittel és humorral való fogadása.
A beszélgetés során megtudtuk, már készül a könyv német és angol nyelvű fordítása, ugyanakkor a szerző nagyon szeretné, ha románul is megjelenne. Tervben van ugyanakkor további két könyv kiadása, ebből az egyik megírása már folyamatban van. Az írói hang már megszületett, s ez esetben nem kell 17 évet várni a megjelenésre, ugyanis a szerzőt köti a kiadó által adott határidő, ami 2023 december 31. Mint elhangzott, ez a mű egy „apa-regény” lesz, amiben sokkal hangsúlyosabb lesz az édesapa jelenléte. A harmadik könyv még csak tervben létezik, ez a Visky Andrásról szóló, több mint 1400 oldalas titkosszolgálati anyagot hivatott feldolgozni, illetve arra keresi a választ, miként épít fel a titkosszolgálat egy alternatív személyiséget. A több mint háromórás esemény dedikálással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában