Március 15

2023.03.22. 12:39

Hegyközpályiban is megemlékeztek a szabadságharc hőseiről

Farkas Erika (Hegyközszáldobágy)


Mindenkinek mást jelentenek az ünnepek. Van, aki szereti és megéli, van, akit hidegen hagy. Amikor feldobtuk az ötletet, hogy ünnepeljük március 15-ét fáklyás menettel, rögtön jött is a kétkedés: de egyáltalán lesznek résztvevők? Hiszen faluhelyen általában másképp viszonyulnak a nagy történelmi ünnepekhez: tudják, hogy van, de ez nem létkérdés, így nem is kell foglalkozni vele. A húsvét és a karácsony az más! De hála Istennek Hegyközpályinak olyan polgármestere és helyettese van, akik talpig magyarok, az ötlet nagyon tetszett nekik és megvalósulást nyert. Somogyi Lajos polgármester és Petri Zoltán alpolgármester urak – ezúton is nagy köszönet nekik – beszerezték az engedélyt, a rendőri kíséretet, és ami a legfontosabb: a fáklyákat. Az ünnepség március 19-én, vasárnap a hegyközpályi templomban kezdődött istentisztelettel, amit Köteles László nagytiszteletű lelkész tartott. Igehirdetésében rámutatott: az egonk rabjai vagyunk, a kütyüké, a hétköznap mókuskereke beszippant, a vasárnapot sem adjuk meg még magunknak sem, nemhogy Istennek. „Most 2023-ban is aktuális: rabok leszünk vagy szabadok?!” –elgondolkodtató szavak a tiszteletes úrtól.

A három falu, Hegyközpályi, Újlak és Száldobágy „márciusi ifjai” tisztelegtek gyönyörű énekeikkel és szavalatiakkal az 1848-as hősök emléke előtt, majd koszorúzás zárta a délelőtti ünnepséget, mely méltó előünneplés volt. Este 7 órakor Hegyközszáldobágy központjában volt a gyülekező, a polgármesterünk átadta a fáklyákat, és elindult az éneklő menet. Kossuth Lajos azt üzente, A csitári hegyek alatt – az alpolgármester egyben a falu kántorának öblös hangja zengett a csapat élén, s mi vele énekeltünk. Megható volt! Hegyközpályiban folytattuk, majd Hegyközújlakon fejeztük be a felvonulást.

Méltó befejezés volt az újlaki. Nagyon sokan vártak itt bennünket, hogy csatlakozhassanak hozzánk. Az újlaki emberek mindig összetartóak voltak, de látszik, hogy a polgármester is idevalósi és erős közösségbe kovácsolja az itt élő embereket. Közel százan vonultunk az utcán a fáklyák fényében.

Hegedű- és harmonikaszó kísérte az énekeket, majd a Himnuszt elénekelve zárult a kultúrháznál a felvonulás. De nem az este... A vendégszerető újlakiak, élükön Somogyi Tímeával, aki polgármesterünk felesége és az RMDSZ nőszervezetének pályi körzeti elnöke is, szeretetvendégséggel vártak bennünket, s jó hangulatban folytatódott az éneklés, a közös együttlét. Hagyományt teremtettünk. Most már minden évben így fogjuk március 15-ét ünnepelni. Még jobban összekovácsolódott a három falu lakossága. Ezt az élményt nem veheti el tőlünk senki!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában