Március 15.

2023.03.14. 18:33

Gálaest keretében adták át a Márciusi Ifjak Díjat Érmihályfalván

Érmihályfalván a Gizella Művelődési Központban rendezték meg szombat délután az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kötődő emlékünnepségek első részét. A 18 órai kezdésre zsúfolásig megtelt a nézőtér ünnepelni, emlékezni vágyó érmihályfalviakkal.

Balázs József Attila

Boros Emőke tanárnő, az ünnepség műsorvezetője köszöntötte a megjelenteket és ismertette a további programot. Elsőként Nyakó József helyi RMDSZ-elnököt szólította mikrofonhoz, aki beszédében kiemelte: a márciusi ifjak zászlójára tűzött eszmék és nemes célok azóta is örök érvényűek, ezek a mai magyarság olyan aktuális célkitűzései, amelyek sérülései esetén nekünk is hallatnunk kell szavunkat. Továbbá köszönetét fejezte ki a mindenkori kultúrcsoportok vezetőinek és tagjainak, amiért a koszorúzások és beszédek mellé lelkesen illesztették színvonalas előadásaikat, emelve ezáltal ünnepségeink rangját. Botházy Nándor, Bihar megye RMDSZ-es alprefektusa beszédében hangsúlyozta: az 1848. március 15-én kitört forradalomnak mindig is pozitív szellemisége volt, hisz erőről, összetartozásról, közös célokról, tenniakarásról, nemes emberi tulajdonságokról és az akkori vezéreink összefogásáról tanúskodik. Karsai Attila alpolgármester ünnepi beszédének bevezetőjében méltatta a szabadságharc hőseit, akik életüket áldozták a haza és nemzet felemelkedéséért. „Megemlékezünk és ünnepeljük a forradalom és szabadságharc hőseit és az ő tetteiket, felidézzük az emléküket, belépünk a történelembe és annak máig tartó tartó tanulságait is összegezzük. Identitásunk megtartása, gyerekeink nemzeti öntudatának erősítése csakis rajtunk áll, senki máson” – fogalmazott Karsai Attila.

 

A beszédek után a megújult ERMISZ ez alkalomra összeállított verses-zenés műsorát tekinthette meg a közönség. A fiatalok felkészítői Tóth Dalma és Erdei Alexa voltak.

Következett a Márciusi Ifjak Díj átadása, amelyet a helyi RMDSZ-szervezet ítél oda egy olyan helyi fiatalnak, aki példa lehet mind közösségi, mind magán életvitelével társai számára. Boros Emőke olvasta fel az idei kitüntetett, a Nyíló Akác Néptáncegyüttes meghatározó táncosa, Kéri János laudációját. A díjazott 1993-ban született, munkahelyi elfoglaltságai mellett tanít, koreografál és 2005 óta tagja a Nyíló Akác Néptáncegyüttesnek, amelynek táncosa és tánckarvezetője. A díjat Nyakó József RMDSZ-elnök adta át.

 

Az est zárásaként Öreg szív, fiatal vér című műsorával a Nyíló Akác Néptáncegyüttes tisztelgett a korszak nagyjai előtt, emlékezve ugyanakkor a magyar huszárokra, jobbágyokra, zsellérekre is, akiknek neveit nem jegyezték fel a történelemkönyvek lapjaira. A műsor koreográfusa Borbély Csaba, koreográfus-asszisztensek Simon Andrea és Kéri János. Kísért a Soroglya zenekar, énekelt Dimény Eszter és Dallos Levente. A közönség vastapssal köszönte meg a Nyíló Akác Néptáncegyüttesnek az emlékezetes előadást, amelynek külön értéket adott, hogy a csoport aprócska táncosai is kivették részüket a produkcióból. A gálaest nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában