Elővigyázatosság

2023.03.22. 12:36

Fontos az erdőtüzek megelőzése

Minden évben március 21-én tartják az Erdők Nemzetközi Napját világszerte, amellyel az erdők fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. A Bihar megyei katasztrófavédelem az erdőtüzek megelőzésére hívja fel a figyelmet.

BN-összeállítás

A jelenlegi drámai éghajlatváltozás, valamint a tüzek és a tömeges fakitermelések hatására aggasztó mértékben csökken az erdős területek száma, ami negatív hatással van az ökoszisztémára és közvetve különböző katasztrófahelyzeteket is okozhat. Tavaly a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség munkatársait 45 erdőtűzhöz riasztották a megyében, amelyek nagy részét emberi gondatlanság okozta. Ezért a katasztrófavédelem közleményében felhívja a figyelmet, hogy az erdőtüzek megelőzésében és így a természet védelmében különösen fontos szerepet játszik a lakosság. Az erdőtüzek kockázatának felmérése és csökkentése érdekében a katasztrófavédelem minden évben ellenőrzéseket végez a megyei erdőkerületekben, és időszakosan tájékoztató akciókat is szerveznek a lakosság körében. A Bihar megyei tűzoltók nem csak tűzoltással védik az erdőket, hiszen önkéntesekkel együtt az évek során folyamatosan részt vettek a megyében végzett erdőtelepítési akciókban. 

Tanácsok
Az erdőtüzek keletkezhetnek véletlenül, villámlás vagy a túlzott hőmérséklet miatti öngyulladás következtében, de leggyakrabban a emberi gondatlanság okozza ezeket, mint például a tűzgyújtás nem kialakított helyeken, tűzzel való játék, tábortüzek, égő cigaretták eldobása, valamint ebben az időszakban a tarlóégetés. Az erdőtüzek elkerüléséért a katasztrófavédelem a következőket ajánlja: ne rakjon tüzet, csak az erre kijelölt helyeken, és a tűz körül ne maradjon semmi, ami meggyulladhat; szeles időben ne gyújtson tüzet; ne gyújtson tüzet az erdő szélétől számított 100 méteren belül; csak olyan kijelölt pihenőhelyeken készítsen ételt, ahol tűzoltó felszerelés áll rendelkezésre; ne dohányozzon erdők vagy más tűzveszélyes helyek közelében; ne dobja el az égő cigarettát; ne engedje, hogy a gyermekek a tűzzel játszanak, és a gyufát, öngyújtót, gyertyát vagy más hasonló gyújtóeszközt tartsa elzárva a gyermekektől; tartsa tisztán az ételkészítés helyét: a papírt, ételmaradékot vagy palackokat dobja el a külön erre a célra kialakított helyeken, mivel ezek hozzájárulhatnak a tűz terjedéséhez; soha ne hagyja felügyelet nélkül a tüzet, mivel akár egy gyenge széllökés is megváltoztathatja a tűz irányát, a lángokat a növényzet felé irányíthatja, vagy az izzó szikrákat tovább sodorhatja az erdő felé; az égő parazsat vagy izzó szenet vízzel vagy földdel oltsa el, mielőtt elhagyná a területet; ha mások által gyújtott tüzet talál felügyelet nélkül, oltsa el; ha tüzet észlel azonnal jelentse a 112-es segélyhívó számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában