Beruházás

2023.03.30. 17:27

Felújítják a Nagyvásárteret

A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülésén elfogadta a Nagyvásártér/December 1. park felújításának megvalósíthatósági tanulmányát, következhet a műszaki tervek elkészítése, majd pedig a kivitelezés.

Forrás: oradea.ro

Pap István

Az idén lezáruló európai uniós költségvetési ciklusban a nagyváradi önkormányzat arra törekedett, hogy új parkok létrehozására hívjon le vissza nem térítendő anyagi támogatást. Ennek eredményeképpen jött létre például a Soarelui utcai, a Ion Bogdan utcai vagy a Grigorescu negyedbeli zöldövezet, de az új költségvetési ciklusban a városban már meglévő parkokat korszerűsíti majd az önkormányzat. Ezt Florin Birta polgármester mondta a csütörtöki helyi tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a Regionális Operatív Programból Nagyvárad mintegy 18 millió eurót kap majd zöldövezetek létesítésére, illetve felújítására, de emellett más finanszírozási források után is néz a város, mert ez az összeg valószínűleg nem elegendő mindazokra a beruházásokra, amelyeket az önkormányzat meg akar valósítani. Ezen elképzelések egyike a város központjában lévő Nagyvásártér, hivatalos nevén a December 1. park korszerűsítése, melynek megvalósíthatósági tanulmányát jóváhagyta csütörtöki ülésén a helyi döntéshozó testület.

 

Az elképzelés részleteiről Adina Popa, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának helyettes vezetője beszélt az újságíróknak. Az aligazgató emlékeztetett arra, hogy már 2020-ban közvitára bocsátották a park felújításának a tervét, és most készült el a végleges projekt. Eszerint a parkban megmaradnak a fő sétányok, ezeket porfirkővel fogják burkolni. A kisebb sétányok közül néhányat kis terekké alakítanak át. Ilyen kis tér lesz a román katona szobra környékén. A Szakszervezetek Művelődési Háza előtt parkoló van, ezeket a helyeket felszámolják, és itt is egy kis teret alakítanak ki, csakúgy mint a művelődési ház másik oldalán, ahol a francia hősök emlékműve áll. Az a rész jelenleg elég elhanyagolt állapotban van, a felújítás után az emlékmű is jobban ki lesz emelve. A parkot észak-déli irányban a román katona szobra mellett átszelő sétány két oldalán szoborparkot alakítanak ki, olyan mellszobrokat állítanak majd ott fel sorban, mint amilyen az Emmanuel de Martonne-szobor. A park észak-nyugati részében a játszótéren egy vizes játszóteret (splash pad) is létrehoznak, amelyet nyaranta lehet majd használni. Szintén az északi részen hoznak létre egy zöld amfiteátrumot, amelyben öt elkülönített helyiséget is kialakítanak, itt kültéri tanórákat lehet majd tartani, részletezte az aligazgató. A park déli részén, azaz a tömbházak közelében lévő részen hozzák létre a csendesebb övezeteket, ahol fitneszeszközök, sakktáblák lesznek kihelyezve, és itt is kis teret alakítanak ki. A parkban három öntisztító mosdó lesz, az egyik a játszótér mellett, a másik a jelenlegi közvécé helyén, a harmadik pedig a park észak-keleti részén kialakítandó közélelmezési egységek mellett. A munkálatok során teljesen felújítják az öntözőrendszert és a közvilágítást, kicserélik a bútorzatot, és aszfaltozott útvonalakat is kialakítanak a parkban, amelyeket főként a biciklisek, a rolleresek és a görkorisok használhatnak majd.

 

A park összterülete mintegy 7,8 hektár, ebből a zöldövezet közel 5 hektár. A zöldövezetben 183 fát (tölgyet, magnóliát, gesztenyét, juhart stb.) és 300 díszcserjét ültetnek el, továbbá 2500 négyzetméternyi területen virágkompozíciók lesznek. A beruházás költségvetése 51,2 millió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak 16 hónap. Az aligazgató felhívta a figyelmet arra, hogy ez a beruházás nem foglalja magában a zenélő szökőkút és a pumptrack pálya megépítését a parkban, mert ezeket külön projektek keretében fogják megvalósítani. A továbbiakban Florin Birta elmondta, hogy a megvalósíthatósági tanulmány elfogadása után következik a műszaki tervek megrendelése, és miután az is elkészül, várhatóan jövő év tavaszán kezdődhet a munkálat. Hozzátette, hogy már meghirdették a tendert az Európa lakóparkban és a Grigore Moisil utcában kialakítandó parkok megvalósítására, ezek a munkálatok legkésőbb idén ősszel elkezdődnek. A Petőfi- és a Rectorului utcai park felújítása júniusban kezdődik. Ugyancsak meghirdették a közbeszerzési eljárást a Radu Enescu utcai zöldövezet korszerűsítésére, és a város megrendelte négy további váradi park korszerűsítésének megvalósíthatósági tanulmányát. Konkrétan az Ezredévi emléktérről (Libertății park), a Bunyitay ligetről (Brătianu park), a December 22. parkról és a vársáncról van szó. Marad még a Rhédey kert (Bălcescu park), amelynek felújítását szintén tervbe vette a város. Vagyis az összes létező váradi park korszerűsítését elvégzik, emelte ki az elöljáró.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában