Ítélet

2023.03.23. 19:52

Elkerülte a börtönbüntetést a korábban korrupcióért nyolc évre ítélt volt Bihar megyei tanácselnök

Korrupciós perének újratárgyalása eredményeként jogerősen elkerülte a börtönbüntetést a korábban nyolc év szabadságvesztésre ítélt Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök, de nem kapja vissza azt a több mint egymillió eurós pénzösszeget, amelynek elkobzását az időközben elévült bűncselekményekre hivatkozva rendelte el az elsőfokon eljáró Bihar megyei törvényszék.

Archív felvétel

MTI

Csütörtökön kimondott jogerős végzésében a nagyváradi táblabíróság mind a korrupcióellenes ügyészség (DNA), mind pedig a védelem vagyonelkobzást kifogásoló fellebbezését elutasítva, változatlan formában jogerőre emelte a tavaly áprilisban meghozott elsőfokú ítéletet. Kiss Sándort, valamint az újratárgyalt per alapfokú ítélete ellen szintén fellebbező két másik vádlottat a táblabíróság 2000 lej perköltség megtérítésére kötelezte.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetét hosszú idén keresztül vezető Kiss Sándort 2015-ben állította bíróság elé a DNA. A vádirat szerint amelynek összeállításához a magyarországi, németországi és hollandiai bűnüldöző szervek is adatokat szolgáltattak 2003 és 2008 között több cég Kiss Sándor megvesztegetése révén nyert megbízást közbeszerzési eljárásokon. Az első (nem jogerős) ítéletet 2018 júniusában hozta meg a Bihar megyei törvényszék, amely négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek. Az elsőfokú ítéletet azonban a fellebbviteli tárgyaláson a nagyváradi táblabíróság 2018 decemberében formai hibákra hivatkozva megsemmisítette, és elrendelte az ügy újratárgyalását.
A megismételt eljárás során egy időközben született alkotmánybírósági döntés értelmében megsemmisítették azokat a bizonyítékokat, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) gyűjtött, arra hivatkozva, hogy a SRI nem a DNA megbízásából, hanem nemzetbiztonsági okokra hivatkozva figyelte meg a volt politikust.
A Bihar megyei törvényszék tavaly a vádlott számára kedvezőbb büntetőjog elve alapján nem az új, hanem a feltételezett bűncselekmények idején érvényes 1968-as büntető törvénykönyvet alkalmazta. A pénzmosás és hivatali visszaélés vádja alól Kiss
Sándort felmentette, a többi vádpontnál pedig elévülést állapított meg.
A törvényszék mindazonáltal elrendelte az elévült bűncselekmények (csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés) révén szerzett 1,1 millió euró jogosulatlan haszon elkobzását. A korábbi ítéletben 5,55 millió eurós vagyonelkobzás szerepelt.
Kiss Sándor 2000 és 2012 között töltött be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban; 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban a tanács alelnöke volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában