Konferencia

2023.03.16. 10:16

Diákkonferenciát szerveztek az Arany János Elméleti Líceumban

Forrás: Facebook/Arany János Elméleti Líceum

Balázs Izolda, magyartanár

Nyolcadik alkalommal szervezték meg az Aranykult Megyei Tudományos Esszéíró Versenyt, az Arany János Elméleti Líceum Diákkonferenciáját 2023. február 25-én, szombaton. A humán tantárgyak vetélkedőjének idei témája: Élethelyzetek, határhelyetek, útkeresés.
Az évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Aranykult Diákkonferencia megvalósításához szükséges anyagi hátteret a Pro Lyceum Alapítvány, az RMDSZ, a református egyház, Halmágyi Sándor és Csilla, Czégé Réka biztosították, továbbá jelentős adománnyal járult hozzá az S.C. Dávid Patricia SRL.

Forrás: Facebook/Arany János Elméleti Líceum

A diákkonferenciát a hajdúváros magyar iskolájának új épületében ünnepélyes keretek között nyitotta meg Tornai Melinda, igazgatónő, valamint a főszervező, Ilyés Krisztina magyartanárnő, román nyelven pedig Precup Andrea, iskolánk egyik román szakos pedagógusa. A kulturális szimpozion céljaként a tantárgyak új arculatának bemutatását, egy másfajta – a száraz tankönyvi anyagon túlmutató – megközelítést, az önálló kutatómunka ösztönzését, valamint a kutatás eredményének nyilvános, közönség előtti bemutatását, a diákok motiválását, a tudásszomj felkeltését fogalmazták meg. A verseny koordinátora Orbán Beáta történelem szakos tanár. A megnyitón a versenyző diákok, felkészítő tanáraik, valamint szülők, érdeklődők voltak jelen.
A diákkonferencián humán tantárgyak iránt érdeklődő diákok mérhették össze tudásukat egyéni, illetve páros versenyben. A megmérettetésen 6 iskola 61 versenyzője és 20 felkészítő tanára vett részt, 43 dolgozatot mutattak be. A dolgozatokat 11 zsűritag értékelte. Izgalmas előadásokban, látványos bemutatókban bővelkedett az Aranykult. A diákkonferencia a következő eredményekkel zárult: román, latin nyelv és irodalom szekción I. díjas Calu-Moșincat Bianca, Szasz Rebeka, II. helyezett Petrache S.A. Andrei Ovidiu, III. díj Oancea Anamaria Sonia, Szőci Ivett. Különdíj Szűcs Melisza, továbbá Gancean Victoria. A pályamunkákat Pali Anamaria és Precup Andrea román szakos tanárnők értékelték. Magyar nyelv és irodalom, 8–9. osztályos korosztályban: I. díj – Paulcsek Jázmin, II. díj – Füzesi Sára, Meleg Nóra, III. díj – Filep Zselyke. Legeredetibb téma különdíj – Cseh Péter. Legötletesebb dolgozat különdíj – Darvasi Zsófia. Legbiztatóbb dolgozat különdíj – Tari-Arany Annamária. A pályamunkákat Pelók Gabriella és Ilyés Krisztina  tanárok értékelték. Magyar nyelv és irodalom, 10–12. osztályos korcsoportban: I. díj – Balogh Gréta-Nikolett és Imre Orsolya, II. díj – Tenkei István, III. díj – Costea Szabrina és Sárközi Eszter. Különdíjban részesült Nagy Csenge Napsugár. A pályamunkákat Lozsádi Ibolya magyartanár és Czégé Réka, az Arany János Művelődési Egyesület munkatársa értékelték.

Forrás: Facebook/Arany János Elméleti Líceum

Angol-német nyelv és irodalom szekció díjazottjai 9–12. osztályosok. Első helyezett Gancean Viktória, a második díjat Rusznyak Lara és Berche Rebecca vitték el. A III. díj Petrache Andrei Ovidiut illette. Különdíjban részesült Szabó Kinga. A pályamunkákat dr. Nagy Ágota, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, Fenesi Ferencz és Laczikó Mónika német- és angol szakos tanárok értékelték. A társadalomtudományok szekció nyertesei: I. helyezés – Jámbor Anna és Hegedűs Anna, II. helyezés – Bálint-Papp Szidónia és Nagy Botond, III. helyezés – Szemes Pásztor Csongor és Zaha Benjámin. Különdíjban részesültek Hegedűs Bence, Nagy Norbert, Petrila Mihaela és Dienes Benjamin. A pályamunkákat Kovács István, a Zilahy Lajos Művelődési Ház igazgatója és Náday Andrea iskolapszichológus értékelték. A díjazottakat oklevéllel, és értékes Dechatlon vásárlási utalványokkal jutalmazták.
Mint ahogy a verseny főszervezője az elején utalt rá, minden versenyző egyetérthet Joel H. Cohennel, aki szerint nem maga a verseny, hanem az edzések az igazi munka. A verseny már csak egy jutalom saját maguknak mindazért a munkáért, amelyet addig elvégeztek. Ugyanakkor az elkészült dolgozatok bemutatása fontos része volt a konferenciának, hiszen míg a dolgozatok értékelésénél a zsűri az írást pontozta, addig a bemutatónál a személyiségükkel, hangjukkal, megjelenésükkel, egyéniségükkel is hatottak a végső pontszám alakulására. 
A szervezők ezúton köszönik az RMDSZ, a ProLyceum Szalonta Alapítvány, a református egyház, a fent említett magánszemélyek és cég támogatását, valamint a felkészítő tanárok és a zsűri munkáját, továbbá Gál Csilla magyartanár Paris almája című előadását, melyet a líceum diákszínjátszóival mutatatott be a konferencia résztvevői számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában