Petőfi 200

2023.03.06. 12:26

A természet vadvirága című előadással ünneplik a Petőfi-bicentenáriumot

Dokumentumszínházi előadással idézi meg a lánglelkű költő emlékét a Szigligeti Társulat – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Forrás: Szigligeti Színház

ERDON-összeállítás

A nagyváradi Szigligeti Színház olyan előadással készül megünnepelni Petőfi Sándor születésének két százéves évfordulóját, illetve az ahhoz kapcsolódó emlékévet, ami minden generáció számára élményszerűen kelti életre ezt a robusztus óriást, akinek ellentmondásos és lenyűgöző személyisége, költészete, bátorsága, hazaszeretete a mai napig fényt vet ránk. A Novák Eszter művészeti vezető rendezésében megvalósuló A természet vadvirága – Petőfi 200 című előadás bemutatójára március 15-én 19.00 órától kerül sor a Szigligeti Színház nagytermében.

Az előadás naplókból, levelekből, levelezésekből, kordokumentumokból, kortársak és az utókor megszólalásaiból és természetesen versekből dolgozik, de történetet mesél el, Petőfit, Szendrey Júliát és kortársakat szólaltat meg saját szavaikkal. Olyan momentumokat, találkozásokat, végzetszerű pillanatokat elevenít meg a produkció, melyek átélhetővé és nagyon is valóságossá teszik a befogadó számára ezt a különös embert. Kevés zsenivel találkozhatunk személyesen, ha egyáltalán megadatik, hogy találkozzunk – ez az előadás a lehetetlent kísérli meg lehetővé tenni: egy mély találkozást Petőfi Sándorral, az emberrel. „A lánglelkű költő korán elhalt. Senki sem tudja, hol és mikor. Benne irodalmunk egyik legfényesebb csillaga hunyt el. Egyhirtelen meg sem lehet azt mondani, mit veszténk el benne; csak amint mindig jobban halad egyik év a másik után madárlátta sírja felett: úgy tűnik fel egyenkint, hogy hány helyen nincsen Petőfi?…” – írja róla Jókai Mór, a kor- és pályatárs. Ez az érzés nem múlt el, hiába telt el kétszáz év születése óta. Kisebb és nagyobb közösségeknek, az egész nemzetnek mindig szüksége lesz rá, és mindenkire, aki legyen bár nehéz természetű, de ennyit akar tenni környezetéért, honfitársaiért mint ő, a természet tövises vadvirága. 
Az előadás szereplői Sebestyén Hunor, Kocsis Anna, Szabó Eduárd, Hunyadi István, Kardos M. Róbert és Scurtu Dávid. Jegyek a bemutatóra már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, a szigligeti.biletmaster.ro honlapon – áll a közleményben. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában