Hőszolgáltató

2023.03.02. 16:41

A lakókat támogatják, a kereskedőket nem

Vannak olyan kereskedelmi egységek Nagyváradon, melyek kihasználva azt, hogy tömbházakban működnek, a lakossági, azaz a támogatott fűtési díjat fizetik, holott nekik nem járna ez. A Nagyváradi Hőszolgáltató most frissíti a tömbházakban működő kereskedelmi egységek nyilvántartását ennek a jogosulatlan kedvezménynek a kiszűrése érdekében.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A tömbházakban működő kereskedelmi egységek nyilvántartását eredetileg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal kezdeményezte: felkérte a lakótársulási elnököket, hogy február 15-ig küldjék el a hivatalnak a lakótársulásokon belül lévő kereskedelmi egységekre vonatkozó adatokat. Vagy a határidő volt túl szűkös, vagy a lakótársulások nem voltak elég együttműködők, mindenesetre most a nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat szervez találkozókat a lakótársulásokkal, hogy elmagyarázza ennek az akciónak a fontosságát. Szerda délután a Rogériusz lakónegyedbeli lakótársulási elnökökkel találkozott Dan Crețu, a vállalat kereskedelmi igazgatója a Lucian Blaga Elméleti Líceumban. Az igazgató a mintegy negyven megjelent lakótársulási elnöknek elmagyarázta, hogy nagyon sok tömbházban vannak kereskedelmi egységek az épületek földszintjén. Ezeket az épületrészeket vagy eleve már így építették, vagy egykori lakásokat, szárítókat alakítottak át. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szubvenciót fizet a lakossági fűtésfogyasztás támogatására, de ez a támogatás csak a lakhatásra használt helyiségek fogyasztása után jár. Mindazok, akik tömbházlakásukat nem lakhatásra, hanem kereskedelmi célra használják, nem jogosultak a szubvencióra, ők a hőnergia-fogyasztás teljes árát kell fizessék. Dan Crețu elmondta, hogy 2018-ig minden kereskedelmi egységgel egyéni szerződést kötöttek, azóta viszont már csak a lakótársulással köt szerződést a Hőszolgáltató. Ez alól a szabály alól kivételt képeznek azok a kereskedelmi egységek, melyeknek a fogyasztásmérő órája a tömbházétól külön méri a saját fogyasztását, velük ugyanis külön szerződést köt a Hőszolgáltató. Mindazonáltal ezeket a kereskedelmi egységeket is fel kell majd tüntessék a lakótársulási elnökök a kérdőíven. 

Fotós: Pap István

Kérdésre válaszolva Dan Crețu elmondta, hogy minden kereskedelmi tevékenységnek számít, ami nem a lakhatást szolgálja, legyen szó akár a tömbház földszintjén működő óvodáról, vagy lakásból átalakított ügyvédi irodáról, fogorvosi rendelőről, fodrászatról stb. Sőt, ha akár csak egy szoba van átalakítva például ügyvédi irodának, és a másik két szobát a tulajdonos lakhatásra használja, akkor is fel kell tüntetni azt az egy szobát, mint olyan lakrészt, amit nem lakhatásra használnak, mert ennek a szobának a hőfogyasztására nem kap szubvenciót a tulajdonos.

Vannak ügyeskedők

Arra a kérdésre, hogy miért csak most készítik a felmérést, Dan Crețu azt mondta, hogy létezik egy ilyen nyilvántartás, csakhogy a valóságban minden változik, így most tulajdonképpen csak frissítik a kimutatásaikat. Majd kifejtette, hogy a kereskedelmi tevékenységeket folytató jogi, illetve természetes személyek többsége korrekt módon járt el és bejelentette a Hőszolgáltatónál a tevékenységet, de voltak és vannak olyanok is, akik ezt nem teszik meg, és kapják a jogosulatlan kedvezményt. Sőt, olyanok is voltak, akik egyszerűen felbontották a szerződésüket a Hőszolgáltatóval. Ellenük a vállalat nem tudott fellépni, mert nem volt kinek kiállítania a számlát, így a kereskedelmi egységek továbbra is kapták a fűtést és a kedvezményt is, és lekapcsolni sem lehetett őket a hálózatról, mert ezzel a lakókat is hátrány érné. Ezért is találták ki ezt a megoldást, hogy a lakótársulás számláján tüntetik fel külön a kereskedelmi egységek fogyasztását, így fogják elkerülni azt, hogy utóbbiak lakossági hőenergia-támogatásban részesüljenek.

Vízvisszaforgatás

Két másik témát is érintett a szerdai lakossági fórumon Dan Crețu: az egyik a hőenergia-fogyasztás támogatására vonatkozott, melynek lebonyolítója a Román Posta. Az igazgató elmondta, a postától azt a jelzést kapta, a lakótársulások a tartozást igazoló bizonylatra nem a társulás pontos nevét írják fel, ami galibákat okoz, ezért Crețu azt javasolta a lakótársulási elnököknek, hogy erre figyeljenek jól oda. Fontos továbbá, hogy a bizonylatra csak a fűtésfogyasztást írják fel, a meleg víz fogyasztást ne. Végezetül Crețu kiemelte, hogy a városban felújítottak több hőközpontot, aminek nyomán lehetővé vált az azokhoz tartozó tömbházakban kiépíteni a melegvíz-visszaforgató rendszert, ami biztosítja azt, hogy a meleg vizes csap megnyitásakor azonnal meleg víz folyjon, és ne kelljen hosszú perceket várni arra, míg a csövekből kifolyik az időközben kihűlt víz. Crețu hozzátette, hogy a rendszer kiépítését azok a kondomíniumok is kérhetik, ahol még nincs korszerűsítve a hőközpont. Az igazgató kiemelte, hogy a rendszert a lakótársulások kell kiépítsék saját költségükön. Az ezzel kapcsolatos kiadás sok mindentől függ, de az átlagár körülbelül 350–400 lej lakásonként. Az is megoldás lehet, tette hozzá végül Crețu, hogy a munkálatokat a Hőszolgáltató végzi el, és azt követően a lakótársulás hat hónap alatt megtéríti a vállalatnak a költségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában