Hívogató Románia

2023.02.04. 14:23

Turisztikai reklámkampány kulturális örökségünk népszerűsítése érdekében

Bihar megyébe látogatott szombaton Hegedüs Csilla, az Európai Uniós Alapok Minisztériumának államtitkára. Délelőtt az RMDSZ székházában Biró Rozália parlamenti képviselő társaságában tartott sajtótájékoztatót, majd a Lorántffy-központban a magyar vállalkozók számára ismertette a lehívható pénzforrásokat.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A Fekete Sas-palotában Hegedüs Csilla államtitkár arra hívta fel a figyemet, hogy a Hívogató Románia – Az országjáró projekt elnevezésű program az eddigi legnagyobb horderejű olyan kezdeményezés, melynek célja az épített kulturális örökség megőrzése és hasznosítása. Marcel Boloș miniszter erőfeszítésének is köszönhetően a helyreállítási alapból (PNRR) származó több mint 120 millió eurót még ki tudták egészíteni 50 millió euróval. A pályázati szakasz lezárult, és Bihar megye jól teljesített, hiszen 11,3 millió eurót sikerült lehívnia, a finanszírozási szerződéseket pedig már részben aláírták. Ebből a keretösszegből felújítják a nagyváradi vár Aranyos-bástyáját és az Élesd melletti Sólyomkővárat (egyenként 2,5 millió euró), korszerűsítik a bontesdi ortodox fatemplomot, renoválják a micskei Baranyi-Jakó kúriát (1,5 millió euró), valamint a Szent László-örökség útvonalán felújítják a bihari földvárat és a szentjobbi apátságot (összesen 4 millió euró).

„Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ne csak felújítsunk, hanem megtörténjen ezeknek a műemléképületeknek a hálózatba való beillesztése is, együtt ugyanis sokkal több turistát vonzanak. Ezért reklámkampányt indítunk, hogy szerte Európában megmutassuk ezeket az értékeinket. Reményeink szerint a napokban fogjuk aláírni a több mint 10 millió euró értékű szerződést, és a marketingakció során korszerű eszközökkel, drónfelvételekkel, többnyelvű tájékoztató anyagokkal, fülhallgatós idegenvezetéssel népszerűsítjük majd ezeket a turisztikai útvonalakat, illetve kastélyokat, várakat, a hagyományos falvainkat. Hiába vannak ugyanis gyönyűrű műemlékeink, ha ezekről senki sem tud. Most viszont van pénzünk arra, hogy megfizessük az ide jövő nemzetközi influenszereket, gasztrobloggereket, hogy aztán hírünket vigyék a szaksajtóban. Azt akarjuk, hogy ország-világ tudjon a mi kivételes értékeinkről, minél több turistát vonzzunk ezekre a helyszínekre, úgy, hogy közben növeljük a helyi közösség bevételeit és újabb munkahelyeket hozzunk létre” – fogalmazott Hegedüs Csilla.

A sajtóértekezlet után az államtitkár a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében az RMDSZ Bihar megyei nőszervezete és a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) égisze alatt zajlott rendezvényen a magyar vállalkozókat tájékoztatta a lehívható pénzforrásokról. Felidézte, hogy tavaly 1,8 milliárd euró keretösszegre pályázhattak a mezőgazdaságban és az építőiparban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozások, s ily módon körülbelül 16 ezer céget támogattak, mely pénzforrást a kedvezményezettek az év végéig el kell, hogy költsék.

 

A helyreállítási alapból pedig a következő időszakban lehet számítani két pályázati kiírásra, összesen 500 millió euró értékben, s mindkettő a digitalizációt szolgálja. Az első pályázat költségvetése 350 millió euró. Mikrovállalkozások 20–30 ezer euróra, kisvállalkozások 20–50 ezer euróra, a közepes vállalkozások 20–100 ezer euró támogatásra pályázhatnak. IT-szakemberek segítségének az igénybevétele javasolt, hiszen a pénzt szoftverlicenszekre, adatfelhőkre, automatizálásra és robotizálásra, mesterséges intelligencia rendszerekre, website-okra kell fordítani. A pályázatokat február 15. és április 18. között lehet benyújtani, a kiértékelési időszak április 19.–május 31., a finanszírozási szerződés aláírása után pedig az adott projektet 12 hónap alatt kell megvalósítani, nem később, mint 2025. június 30-a.

A másik, a KKV-k digitalizációjára szánt pályázati kiírás kidolgozása folyamatban van, ennek költségkerete 150 millió euró lesz, és minimum 500 ezer, maximum 3 millió euróra pályázhatnak majd a mikro-, kis- és közepes vállalkozások, magyarázta az Európai Uniós Alapok Minisztériumának államtitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában