Hegyimentők

2023.02.04. 12:55

Tanácsok a téli sportok kedvelőinek

Az idei év felettébb enyhe időjárással köszöntött be, viszont február első hetében megjött a tél is. A Bihar megyei hegyimentők néhány jó tanáccsal szolgálnak a téli sportok kedvelőinek.

Fotók: Facebook/Salvamont Salvaspeo Bihor

BN-összeállítás

A Bihar-hegységben a Bihar-hágói üdülőtelepnél és sípályán (Vârtop), Pádison és Biharfüreden (Stăna de Vale) a közelmúltban vastag hóréteg rakódott le. A sípályák alján, körülbelül 1200 méteres magasságban a hó vastagsága 70 centiméter körül van, magasabban 90 centiméter, míg 1400–1600 méter közötti magasságban, a hegygerincen a hóréteg 90–135 centiméter közötti. A több szakaszban lehullott hó még nem szilárdult meg, a rétegek elcsúszhatnak egymásról.

 

A hegygerinceken változók a látási viszonyok, február 5-én 18 óráig továbbra is sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben a havazás és az 50–70 kilométer/óra erősségű széllökések miatt, 1800 méteres magasság felett pedig 80–90 kilométer/órára erősödhet a szél.

Tanácsok

A hegyimentők a téli túrák és sportok kedvelőinek azt ajánlják, hogy az időjárásnak és a terepnek megfelelően öltözzenek fel és a felszereléseket is e szerint válasszák meg. A sífelszerelést időben állítsák be, és ne feledkezzenek meg a sí bukósisakról sem. Lesikláskor mindenki a tapasztalatának és a lejtőviszonyoknak megfelelő sebességgel haladjon. Ilyenkor is nagyon fontos a biztonság, ezért fontos, hogy megfelelő távolságot tartsanak a többi síelőtől, ne álljanak meg a lejtő közepén vagy a többi síelő számára nem látható helyen, keskeny szakaszokon.

 

Amennyiben észrevesznek egy bajba jutott személyt, biztosítsák a területet a sílécek függőleges leszúrásával, majd ellenőrizzék az áldozat állapotát, nyújtsanak elsősegélyt anélkül, hogy az áldozatot megmozdítanák, és kérjenek segítséget a hegyimentőktől.

A hóviszonyok miatt a pályán kívül fokozott óvatossággal haladjanak. Azoknak, akik az üdülőtelepeken kívül merészkednek, azt tanácsolják a hegyimentők, hogy felkészültségüknek megfelelő túraútvonalat válasszanak, csak megfelelő felszereléssel induljanak el, az indulás előtt tájékozódjanak az útvonalakról és, hogy ezek téli viszonyok között mennyire járhatók. Bihar megye hegyvidékének turistaútvonalait letölthetik a www.salvamontbihor.ro weboldalról a turistautak menüpont alatt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában