Civil szervezetek

2023.02.28. 14:27

Szociális támogatás vagy alamizsna?

A nagyváradi önkormányzat 2023-ban összesen 148.950 lejjel támogat nyolc civil szervezetet, melyek szociális szolgáltatásokat nyújtanak Nagyváradon. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint ez rendkívül kis összeg.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén elfogadta a 2023. évi támogatási összegeket a városban szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek számára. A teljes támogatási összeg 148.950 lej. Ebből a keretből a legtöbb pénzt, 28 ezer lejt az Efrem Beniamin Alapítvány kapja meg, mely két öregotthont működtet Nagyváradon. A Nagyváradi Down Egyesület 23.200 lejhez jut az idén a váradi önkormányzattól, a Caritas Catolica Alapítvány 22.750 lej támogatást kap. A legkevesebb összeget, 6500 lejt a házi gondozást végző Pro Christo Et Ecclesia Alapítványnak juttatja az önkormányzat.

Túl kevés

A napirendi pont vitáján Adrian Madar, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Bihar Megyei Tanács a minimális szociális ellátási csomag értékét kedvezményezettenként havi 2900 lejben szabta meg, és elfogadták azt is, hogy ennek az összegnek a negyven százalékát, azaz fejenként 1190 lejt a nagyváradi önkormányzat fizeti a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak (DGASPC). Összevetve ezt a támogatási összeget azzal, ami a nagyváradi helyi tanácsülésre most előterjesztett listán szerepel, kiderül, hogy a váradi szociális civil szervezetek mindössze öt százalékát kapják meg annak, amit az önkormányzat a DGASPC-nek ad, illetve ez a támogatás csupán a 2 százaléka annak, amit a Bihar Megyei Tanács minimális szociális ellátási értékként megszabott. Ezt követően megjegyezte, hogy Kolozsvár liberális városvezetése 2023-ban 27 civil szervezetnek 8,7 millió lej támogatást nyújt szociális szolgáltatások ellátására, ami nagyságrendekkel nagyobb összeg annál a 148 ezer lejnél, amit a nagyváradi önkormányzat ad ugyanerre a célra. Majd egy másik párhuzamot vonva a két város között, elmondta: „Kolozsvár magánpénzből szervez eseményeket, amelyekre több százezer ember megy el, mi befektetünk 11 millió lejt erre a célra”.

Válaszában Florin Birta polgármester elmondta, hogy ezeket az összegeket olyan civil szervezetek kapják meg, amelyeknek vannak más pénzforrásaik is. Az összegek nagyságáról előzőleg egyeztettek a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatósággal, és a kapott támogatás fedezi a civil szervezetek jelenlegi kiadásait, tette hozzá. A határozat-tervezetet végül a PSD ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács. Az ülés során Adrian Madar később is visszatért erre a témára, amikor a Vitéz/Decebal és a Körös/Vladimirescu utca kereszteződésében építendő közúti aluljáró kisajátítási összegeiről kellett szavazni. Ekkor megjegyezte, hogy a város több mint 970 ezer euróért vásárol meg ingatlanokat, vagyis „annyi pénzt fizetünk azokért az épületekért, amennyit szociális programokra az elkövetkező 40 évben fogunk kiadni” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában