Beruházások

2023.02.02. 16:12

Ötven váradi utca felújítását végzik el az idén

Ebben az évben harmincnégy munkálat kezdődik meg Nagyváradon a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának felügyelete alatt, melyekhez hozzáadódnak a már folyamatban lévő, és várhatóan az idén véget is érő beruházások.

Forrás: PMO

Pap István

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatóságán volt a sor csütörtökön, hogy ismertesse tavalyi tevékenységét. Sebastian Marchiș igazgató elmondta, hogy az intézmény tavaly 114,8 millió lej értékben végzett beruházásokat, egy évvel korábban pedig ez az összeg 52,6 millió lej volt. Számos munkálatot sikerült befejezni az elmúlt évben, ezek közül Marchiș kiemelte az útfelújítások mellett a Trotușului utcai Pece-híd megépítését, a pumptrack biciklipálya létesítését a Sebes-Körös partján, valamint a futópálya megépítését ugyanott, továbbá a Grigorescu és a Tineretului lakónegyedben kialakított parkot, de fontos megvalósításnak nevezte az új sportcsarnok körül kialakított parkolót és zöldövezetet is.

Forrás: PMO

 A tavaly, vagy még korábban megkezdett, de idén befejeződő munkálatok közül a legfontosabb a Gojdu-téri aluljárók építése, mondta Marchiș, aki kiemelte továbbá a Pece-híd megépítését a Feldioarei utcán, a Szántói út és a Püspöki út (Matei Corvin) közötti bekötőút létesítését, a Bunyitay liget (Brătianu park) megújítását, továbbá a (Baross) Dacia híd közvilágításának a kiépítését is. Hamarosan befejeződik a Ghillányi (Cantemir) és a Nufărului (Fürdői) út korszerűsítése. Itt lényegében már csak a villanyrendőrök összehangolását kell elvégezni és legkésőbb egy hónapon belül átveszik a munkálatot, jelentette be Marchiș.

Forrás: PMO

Új munkálatok

Külön kategóriába csoportosították azokat a munkálatokat, amelyeket az idén fognak elkezdeni a műszaki igazgatóság felügyelete alatt. Összesen 34 ilyen van, ezek közé tartozik számos útfelújítás mellett a bekötőút megépítése a Vámház (Evreilor deportați) és a Ghillányi út között, a Petőfi-park felújítása, Biharpüspökiben a Templomdomb (Rectorului) utcai park kialakítása, a Garasos-híd korszerűsítése, továbbá az intermodális szállítási csomópont bekötőútjainak és felüljárójának az építése. Ez utóbbi beruházás kapcsán Sebastian Marchiș megjegyezte, hogy a dokumentáció már a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságnál (CNAIR) van, és az igazgató reményei szerint mihamarabb el lehet kezdeni. Marchiș emlékeztetett arra, hogy a napokban fogadták el a Vitéz (Decebal) és a Körös (Tudor Vladimirescu) utcák kereszteződésében építendő közúti aluljáró megvalósíthatósági tanulmányát, de ezt a munkálatot csak azt követően fogják elkezdeni, hogy elkészülnek az aluljárók a Gojdu-téren, azaz leghamarabb az idei év végén, de valószínűbb, hogy már csak jövőre. A Vitéz és a Körös utcák kereszteződésében egyébként is nagy gondot fog okozni a közműhálózatok áthelyezése, tette hozzá. Ezzel szemben a Körös utca folytatása, a Mester (Meșteșugarilor) utca Oneștilor és a Lăpușului utcák közötti szakaszának felújítása várhatóan már márciusban elkezdődik.

Forrás: PMO

A műszaki igazgatóság összesítése szerint 2022 végén Nagyváradon 935 utca volt, melyek hossza összesen 471,548 kilométer. 684 utca fel van újítva, ezek hossza összesen 363 kilométer, és még van 251, ami felújításra vár, ezek hossza összesen 107 kilométer. A műszaki igazgatóság az elmúlt évben út- és hídkorszerűsítésre, valamint karbantartásra összesen 32,5 millió lejt költött el. A tavaly összesen 150 utcán végeztek karbantartási munkálatokat és 904 parkolóhelyet létesítettek a városban, 2021-ben ez a szám 770 volt. Marchiș elmondta, hogy 2022-ben tizenöt utcafelújítás fejeződött be, de összesen 34 ilyen jellegű munkálatot vettek át. Az idei célkitűzés 50 utca korszerűsítése, és szeretnék ezt a tempót tartani a következő években is, hogy akár már hat éven belül minden váradi utcán legyen aszfaltburkolat. A már tavaly megkezdett munkálatok között van öt utca korszerűsítése a Grigorescu lakónegyedben, ugyancsak öt utcáé a Tokaji- és négyé az Oncsa-telepen. Az idén kezdődik meg hét utca modernizálása az Oncsa-telepen, tíz utca korszerűsítése a Grigorescu lakónegyedben, három utcáé a Veteranilor lakónegyedben, és szintén háromé Biharpüspökiben, a város más pontjain pedig a Ion Ciordaș, a Fogarasi (Făgărașului), a Vasile Coman, a Gheorghe Ionescu Șisești és a Caporal Constantin Musat utcák felújítása várható az idén, a már említett Mester utcai felújítás mellett. Ehhez kapcsolódva Marcel Dragoș alpolgármester kifejezte reményét, hogy a Nagyváradi Vízművek is haladni fog a víz- és csatornahálózat bővítésével, hogy azt követően a ma még aszfaltozatlan utcákat is korszerűsíteni lehessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában