Támogatás

2023.02.23. 17:34

Nemes célokra szervez gyűjtéseket a KREK

Bogdán Szabolcs János püspök hangsúlyozta: az a tény, hogy beszámolnak a gyűjtésekről, nem emberi dicsekvés, hanem bizonyságtétel amellett, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület teljesíti azon Istentől kapott megbízatását, hogy nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is hirdeti az evangéliumot.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület székhelyén tartott csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón Bogdán Szabolcs János püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz–ukrán háború menekültáradatot indított el Ukrajnából a világ felé. A szomszéd államban élők élete egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott: egy részük menekültté vált, az otthonmaradottak pedig elszenvedik a fegyveres konfliktus napi következményeit a létbizonytalanság minden formájában. Mindezekre való tekintettel a KREK gyűjtést szervezett a háború károsultjainak megsegítésére, kárpátaljai testvéreink szükségeinek enyhítésére. „Egyházkerületünk pénzadománnyal, illetve élelmiszerek, higiéniai termékek formájában segített. A nagybányai, szatmári és aradi egyházmegyék közvetlenül 160.000 lej pénzadománnyal és 30 tonna élelmiszerrel segítették a károsultakat, a többi hat (nagykárolyi, érmelléki, bihari, temesvári, szilágysomlyói és zilahi) egyházmegye gyülekezetei pedig a tárgyi adományok mellett az egyházkerület gyűjtőszámlájára küldték pénzadományaikat összesen 510.000 lej összegben. Ebből 50.000 lejjel hozzájárultunk a nagykágyai gyűjtőközpontba érkező menekültek gondozásához, a gyűjtés oroszlánrészét pedig, 35 millió forintra átváltva, átutaltuk a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek, amit ők szeretettel megköszöntek minden adományozónak” – közölte Bogdán Szabolcs János.

Dénes István Lukács főjegyző arról számolt be, hogy más lelkészekkel közösen személyesen vitt tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket kárpátaljai gyülekezeteknek, szociális intézményeknek. A Bihari Református Egyházmegyéből több mint 7 tonna adomány gyűlt össze, magyarázta. A püspökhelyettes tájékoztatott a törökországi/szíriai földrengés károsultjainak indított gyűjtésről is. Kifejtette, hogy rövid két hét alatt már 20.000 lej gyűlt be magánszemélyektől és gyülekezeteinktől az egyházkerület gyűjtőszámlájára. Az eddig begyűlt részösszeget gyorssegélyként át fogják utalni a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, amely segélyszállítmányokat indít Törökországba és Szíriába, illetve majd a szíriai örmény protestánsoknak is szeretnének támogatást nyújtani.

Gyűjtés indul a hadadi (Szatmár megye) templom építésére is, ezt már Farkas Zsolt közigazgatási előadótanácsos jelentette be. Az ottani gyülekezet évekig sikertelenül küzdött, hogy a talajmozgások miatt életveszélyessé vált műemléktemplomát megóvja a pusztulástól. 2009-ben világossá vált, hogy a 15. századi műemléktemplom menthetetlen, és szükséges új istenházát építeni. Másfél éve a magyar kormány támogatásával sikerült megvásárolniuk egy olyan telket, amelyen az új templom biztonságban megépülhet, az építkezés költségei azonban meghaladják a 420 lelkes gyülekezet anyagi lehetőségeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában