Tudnivalók

2023.02.21. 17:40

Már lehet fizetni az energiakártyákkal, de szükségtelen a nagy sietség

Az emberek megrohamozták a lakótársulásokat és a postahivatalokat, hogy mihamarabb fizethessék fűtésszámláikat az erre a célra létrehozott úgynevezett energiakártyákkal. Pedig a sietség nem feltétlenül indokolt, hiszen a támogatás első körében kapott 700 lej szeptemberig felhasználható.

Forrás: Román Posta

Pap István

Az európai projektek minisztériuma jelentette be, hogy hétfőtől, február 20-tól lehet számlákat fizetni az energiakártyákkal, illetve beszámolt arról, hogy a program elindítását követő első három órában 9000 kifizetés történt összesen 3 millió lej értékben.
Az európai uniós finanszírozású szociális projekt keretében az idén 1400 lejes segélyt kapnak a romániai rászorulók energiaszámláik kifizetésére. A háztartásonként megítélt támogatást két, egyenként 700 lejes részletben folyósítják, az egyiket februárban, a másikat szeptemberben kapják meg a kedvezményezettek. Az energiakártyák segítségével tehát hétfőtől kezdődően lehet energiaszámlákat fizetni. „Örülök, hogy sikerült menet közben kiigazítani a mechanizmust, és teljes szabadságot adni a kedvezményezetteknek mind a kifizethető számlák típusát, mind a fizetés módját illetően. Az európai projektek minisztériuma átutalta a pénzt a Román Posta számláira, és mától kezdve (február 20-tól, szerk. megj.) mindazok, akik megkapták az energiakártyát, a már ismertetett három módszerrel fizethetnek: közvetlenül a postásnál, a postahivatalban vagy a posta honlapján található alkalmazáson keresztül” – idézi Marcel Boloş minisztert a tárca közleménye. A tárcavezető kiemelte, hogy a kártyákra átutalt első részletet nyárig lehet felhasználni energiaszámlák fizetésére. „Ne feledjék, hogy az első részlet esetében a támogatás nyárig használható fel, tehát nem kell sietni, az embereknek bőven van idejük arra, hogy a kormány által európai pénzből nyújtott támogatással kifizessék tartozásaikat” – fogalmazott. Biztosított ugyanakkor arról, hogy minden egyes személy, aki jogosult erre a segélyre, meg fogja kapni az energiakártyát. „Azok, akik bizonytalan helyzetben vannak, és ezekben a napokban ellenőrzik, hogy valóban jogosultak-e, ne aggódjanak, mert nem áll fenn a veszélye annak, hogy nem kapják meg a támogatást, ha a törvény szerint ez megilleti őket A listákat frissítik, a kártyákat kinyomtatják számukra, nyárig van idejük arra is, hogy felhasználják az első részletet” – tette hozzá a miniszter.

Fénymásolatok kellenek

Marcel Boloş szavai nem mindenkinél találtak értő fülekre, ugyanis már az első napon megrohamozták a postahivatalokat a kedvezményezettek, illetve azok, akik jogosultnak gondolják magukat, de nem kaptak erről értesítést, ezért a postára mentek érdeklődni. Sokan nem tudják, hogy milyen dokumentumokat kell magukkal vinniük a postára, ezért elküldik őket onnan. Fontos tudni, hogy a kedvezményezett személyi kártyájáról és az energiakártyáról is kell fénymásolatot készíteni, illetve minden olyan számláról is, amelyeket a kedvezményezett az energiakártyával akar kiegyenlíteni. Az is lényeges, hogy az energiakártyán és a kiegyenlítendő számlán szereplő lakcím megegyezzen.

Lakótársulások

De nemcsak a postásoknak van feladatuk a program lebonyolításában, hanem a lakótársulásoknak is, és a jogosultak már az első napokon megrohamozták őket is. Mint azt megtudtuk, a lakótársulás kell kiállítsa a jogosultnak a fennálló tartozást igazoló bizonylatot, melyet csatolni kell a kifizetéskor a többi szükséges dokumentum mellé. A kártyákkal közvetlenül a postásnál, a kedvezményezett lakóhelye szerinti postahivatalban vagy online, a Román Posta által ezen a honlapon elérhető alkalmazáson keresztül lehet kifizetni az energiaszámlákat. 
Cristian Ile, aki több nagyváradi lakótársulás elnöke, lapunknak elmondta, hogy meglehetősen bonyolult kifizetési rendszer szerint működik ez az energiatámogatás. Először is a Román Posta együttműködési szerződést köt minden érintett romániai lakótársulással, amelyet két példányban kell elkészíteni, és ezek közül egy példányt le kell tenni a postán. Ezt követően kapják meg a lakótársulások a tartozást igazoló bizonylatokat és a személyes adatok kitöltésére szolgáló formanyomtatványokat. A kedvezményezettek a lakótársulásoknál kitöltik az említett nyomtatványt, megkapják a tartozást igazoló bizonylatot, és ezzel, valamint a személyi kártyával, a postástól kapott energiakártyával, a számlákkal, illetve mindezek fénymásolataival elmennek a postahivatalhoz, ahol postai utalvány formájában felhasználhatják az első körben kapott 700 lejes energiatámogatást. A pénz a postai utalvány feladásától számított három napon belül be kell érkezzen a lakótársulás bankszámlájára és a társulás csak ezt követően számlázza ki a kedvezményezettnek a fűtésszámlát.
Cristian Ile úgy véli, meglehetősen bonyolult rendszer ez, és a helyzetet csak nehezíti, hogy a lakótársulások sem kaptak meg időben minden szükséges információt. Ráadásul sokan nem tudják azt, hogy az energiatámogatással csak a 2023. évi energiafogyasztást lehet kiegyenlíteni, emiatt meglehetősen sokan a tavaly decemberi számláikat mutatják fel, amire nem kaphatnak ilyen segítséget. Nehézséget okoz az is, hogy nagyon sokan már az első napokban sietnek ennek a támogatásnak a segítségével kifizetni a fűtésszámlákat, ami miatt meglehetően hosszú sorok alakulnak ki mind a postahivatalokban, mind a lakótársulásoknál. „Hiába mondom az embereknek, hogy ne siessenek, van idejük szeptemberig, nem kell már az első napon sorba állni. Főleg úgy, hogy most függesztettem ki a fizetési listákat, úgyhogy ebben az időszakban jön mindenki kifizetni a számlákat, erre most jönnek a kedvezményezettek is kérni a tartozást igazoló bizonylatot. Hiába, az emberek szeretnek sorba állni” – fogalmazott Ile.

Fotós: Alexandru Stoica

Kedvezményezettek

A Román Posta egyébként eddig 1,7 millió háztartásba juttatta el a kártyákat, az elkövetkező időszakban pedig további 700 ezer kártya jut el a 2022/166-os számú sürgősségi kormányrendelet alapján a jogosultakhoz. A minisztérium egy útmutatót is készített a támogatással kapcsolatos speciális helyzetekről. Bihar megyében több mint 2500 szociális segélyben részesülő személynek jár az energiatámogatás, továbbá 2757 személy kap családtámogatási segélyt, ők szintén automatikusan jogosultak, függetlenül attól, hogy mekkora a jövedelmük, mondta lapunknak Gabriela Iova, a Bihar Megyei Szociális és Kifizetési Ügynökség (AJPIS) igazgatója. Hozzátette, hogy nyilvántartásukban 38.940 közepes és súlyos fogyatékossággal élő Bihar megyei személy szerepel, de közülük csak azok jogosultak az energiatámogatásra, akiknek a havi jövedelme nem több, mint 2000 lej. Ugyanakkor jogosultak a támogatásra azok a Bihar megyei nyugdíjasok is, akiknek jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt. Fontos kikötés, hogy a támogatást nem személyekre, hanem fogyasztási pontokra adják ki, azaz ha egy fogyasztási pontnál több kedvezményezett is lakik, akkor is mindahányan csak egy támogatást kapnak, illetve az is fontos kitétel, hogy az egy fogyasztási ponton lakók jövedelmének összege ne haladja meg a fejenkénti 2000 lejt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában