Turizmus

2023.02.09. 16:26

Magyarországról jön a legtöbb külföldi turista Nagyváradra

Két évnyi megszorítás után 2022-ben ismét fellendült a turizmus világszerte, így Nagyváradon is. A legtöbb vendég Romániából érkezett a Sebes-Körös parti városba, míg a határokon túlról Magyarországról látogatott el a legtöbb turista Nagyváradra.

Forrás: Facebook/Visit Oradea

Pap István

A Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR), vagy ahogy közkeletűbben hívják, a Visit Oradea Egyesület ismertette tavalyi tevékenységi jelentését. Alexandru Chira igazgató elmondta, hogy 2022-ben nagyon fellendült a turizmus világszerte. A megszorítások utáni nagy mozgást sok szakember bosszúturizmusnak nevezte, és ez alól a jelenség alól nem volt kivétel Nagyvárad sem. Itt szintén jelentős fellendülés volt megfigyelhető, hiszen az emberek ismét mernek utazni, eseményekre járni, és megszorítások sincsenek már.

Forrás: PMO


2022-ben 215 ezer turista látogatta meg Nagyváradot, ez már jobb eredmény, mint az elmúlt két évben, de még mindig 10 százalékkal elmarad a világjárvány előtti időszak utolsó évéhez, 2019-hez képest. Összehasonlításképpen: 2021-ben 160.335 vendég látogatott Nagyváradra, 2020-ban ez a szám 113.122 volt, míg a járványidőszak előtt utolsó esztendőben, azaz 2019-ben 236.793. Alexandru Chira kifejezte reményét, hogy ebben az évben sikerül majd meghaladni a járványidőszak előtti turistaszámot. Elhangzott, hogy Nagyvárad a hetedik legkedveltebb turisztikai célpont volt tavaly a romániai városok között: a leglátogatottabb Bukarest volt, majd Brassó, Konstanca, Kolozsvár, Jászvásár és Nagyszeben következett, Nagyvárad után pedig Temesvár állt, de utóbbi az idén valószínűleg jobb helyen fog végezni ezen a ranglistán, lévén, hogy elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Magyarok többségben

Az egyesület által összegyűjtött adatokból kiderül, hogy a Nagyváradra látogatók túlnyomó többsége Romániából érkezett, míg a turisták 10,5 százaléka külföldről jött. A más országokból Nagyváradra érkezők listáját Magyarország vezeti, ahonnan 4398 turista jött ide, a második helyen áll Németország 3996 turistával, a harmadik pedig Olaszország 3196 turistával. A rangsorban sorrendben Lengyelország (2849), majd Szerbia, az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztria, az Egyesült Királyság következik, mindezen országokból több mint ezer turista jött tavaly Nagyváradra. Mivel a legtöbben Magyarországról érkeznek, megkérdeztük Alexandru Chirát, hogy milyen magyar nyelvű szolgáltatásokat biztosít az egyesület számukra. Az igazgató elmondta, hogy kérésre magyar nyelvű ingyenes idegenvezetést szerveztek, a Visitoradea honlap is hozzáférhető a román mellett angol és magyar nyelven, és az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokról szóló információkat is megírták magyar nyelven. Majd kiemelte az egyesület által szervezett, illetve más szervezőkkel partnerségben tavaly lebonyolított eseménysorozatokat, jelesül a Festum Varadinumot, a Szent László Napokat, illetve a Magyar Kultúra Napjai rendezvénysorozatot. Megemlítette, hogy a TIFF-filmfesztiválon és az Ora Jazz Fesztiválon is volt magyar szekció az elmúlt évben.

Vendégéjszakák

Elhangzott, hogy a hozzánk látogatók 2022-ben összesen 354.868 vendégéjszakát töltöttek itt, ami értelemszerűen messze magasabb szám az előző két év számadataihoz képest, de 12 százalékkal elmarad 2019-cel összevetve. Tavaly a nagyváradi szálláshelyek telítettsége 36 százalékos volt, ez jobb, mint a tavalyelőtti 27, illetve az azt megelőző év 20 százalékos elfoglaltsága, de elmarad a 2019. évi 48 százalékos telítettségtől. Chira hangsúlyozta, hogy ezek az adatok a statisztikai hivataltól származnak, és nem foglalják magukba a kisebb elszállásoló egységeket, amelyeket a turisták a booking.com és az airbnb.com felületeken foglaltak le, melyek nem hozzák nyilvánosságra ezeket az adatokat. Az igazgató megjegyezte, hogy a tavaly negyvenről negyvennégyre bővült a nagyváradi hotelek és panziók száma, illetve egyre több 15–25 lakást magába foglaló apartmanszálló épül a városban. Ez utóbbiak száma folyamatosan nő tehát, ami Chira szerint annak a jele, hogy a vállalkozók felismerték a nagyváradi turizmusban rejlő potenciált, ezért fektetik ilyen beruházásba a pénzüket.

Események

A Visit Oradea 2022-ben összesen 31 eseményt szervezett önállóan, illetve más szervezőkkel partnerségben. Ezek között hét új rendezvény is volt. A programoknak összesen 500 ezer résztvevője volt. Alexandru Chira kiemelte többek között a Középkori Fesztivált, a Húsvéti Vásárt, a Dilema Veche rendezvénysorozatot, a Sounds of Oradea fesztivált, az Oradea FestiFall-t és a karácsonyi vásárt, a már említett magyar vonatkozású eseménysorozatok mellett. Az igazgató elmondta, hogy az idén hasonlóan gazdag és változatos eseménynaptárra lehet számítani. Elárulta, hogy áprilisban megszervezik Európa legnagyobb kutyaversenyét, új esemény lesz a kávéfesztivál a várban, valamint egy kortárs művészeti fesztivált is le fognak bonyolítani. Az idei középkori fesztiválra is szeretnének a világ minél több pontjáról részvevőket meghívni, illetve az idén is számíthatunk olyan nagyszabású eseményekre, mint a Sounds of Oradea és a FestiFall. A Nagyváradi Helyi Tanács egyébként legutóbbi ülésén fogadta el az egyesület idei költségvetését, mely 13,2 millió lejre rúg, ebbe beletartozik a tavalyról megmaradt mintegy 3,5 millió lejes többlet is.

Váradi vár

Az igazgató a továbbiakban közölte: az egyesület célkitűzései közé tartozik élettel megtölteni a váradi várat is, azaz, hogy az ide látogatók minél több órát tölthessenek el ott. Ennek jegyében a tavaly 54 eseményt szerveztek a várban, és ugyanennek a célkitűzésnek a jegyében megalkották annak brendjét és logóját is, hogy vizuálisan is egyedivé tegyék ezt a helyszínt. Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta, hogy hamarosan két vendéglátóipari egység is meg fog nyílni azon a történelmi helyszínen, és mint ahogy azt már megírtuk, megkezdődött a vár helyiségeinek bérbeadási folyamata, melyek között irodahelyiségek, illetve kézműveseknek és vendéglátóipari egységeknek szánt termek is vannak. Kérdésünkre válaszolva Chira elmondta, hogy a bérbeadási eljárást még ebben a hónapban szeretnék befejezni. Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte, hogy csak a közhasznú intézmények maradhatnak meg a várban, ilyen például az egykori politikai foglyok szervezete, de a képzőművészeti galéria is marad a helyén; mindenki másnak, aki helyet akar a várban, részt kell vennie az árverésen.

Újdonságok

Az egyesület életében újdonságnak számít, hogy tavaly áprilisban közhasznú szervezetként ismerték el, tavaly októbertől pedig a Világbank támogatásával tagja lett az Európai Bizottság és az Európai Tanács által beindított Sustainable Tourism programnak, melyben több mint húsz ország képviselteti magát turisztikai szakértőkkel. Tavaly novemberben nyolcra bővült az egyesület tagjainak a száma, miután belépett a Bihar Megyei Vendéglátóipari Egyesület is, mely hatvan vállalkozást foglal magába, éttermeket, bárokat, hoteleket, panziókat és rendezvénytermeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában