Elővigyázatosság

2023.02.23. 09:17

Külföldi munkavállalás esetén fő az óvatosság

A jobb élet és a magasabb fizetés reményében egyre többen döntenek úgy, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön vállalnak munkát. Sokaknak ez be is válik, de vannak olyanok is, akik csalás áldozatai lesznek.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

P. Nagy Noémi

A külföldi munkavállalásnak számos szabálya van, és pórul járhatunk, ha ezeket nem tartjuk be, vagy nem vagyunk elég körültekintők. Nemrég Norvégiában esett áldozatul a csalóknak több romániai állampolgár, akiknek a nevében tekintélyes pénzösszegeket vettek fel különböző norvég pénzintézetektől, és ezt a pénzt most az áldozatoknak kell visszafizetniük. A pénzügyi csalás mellett sokak munkaerejét használják ki, és fizetség nélkül vagy a korábban beígért összeg töredékéért dolgoztatják az áldozatokat. Bihar megyében a rendőrség már az iskolákban tartott tájékoztatókon is felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy mire kell odafigyelniük a külföldi munkavállaláskor, legyen szó idénymunkáról vagy hosszabb távú kiutazásról.
A norvégiai esetet követően a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség (ITM) is közleményt adott ki, amelyben újfent felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy mit kell figyelembe venni külföldi munkaszerződések megkötése előtt. Mint írják, a legfontosabb elővigyázatossági szabály az, hogy előre és minden részletre kiterjedően kell tájékozódni. Továbbá körültekintőnek kell lenni az online hirdetésekben vagy telefonos beszélgetéseken keresztül ajánlott munkalehetőségekkel kapcsolatban. Érdemes alaposan ellenőrizni az állásajánlatot, figyelmesen elolvasni a közvetítői szerződés feltételeit, és ellenőrizni kell azt, hogy a kiválasztott külföldi munkáltató egyáltalán létezik-e, és ha igen, akkor a címét is ellenőrizni kell. Fontos, hogy a megkötött munkaszerződés román nyelvre is le legyen fordítva. Senki ne írjon alá olyan iratot, amit nem ért! A jóhiszeműség szép emberi tulajdonság, ennek ellenére ne adjunk felhatalmazást senkinek, hogy felvegye az elvégzett munka után járó fizetést, és ne adjuk oda senkinek a személyazonossági iratainkat és a bankkártyánkat! Azt is fontos tudni, hogy magánszemélyek nem végezhetnek külföldi munkaközvetítést, a munkaközvetítő ügynök pedig nem számolhat fel külön közvetítői díjat, jutalékot vagy más díjakat.
Külföldi munkavállalás esetén kockázatot jelenthet, ha az állásajánlatot online fogadja el a munkavállaló a munkaközvetítő iroda személyes felkeresése nélkül. Az is gyanút kelthet, ha az alkalmazás gyorsan, meghallgatás nélkül történik és semmilyen szakmai követelménynek nem kell megfelelni vagy ha magas bérezést ígérnek szakképzetlen munkáért. Akkor is legyünk éberek, ha esetleg vissza akarják tartani a személyazonossági iratainkat vagy bankkártyánkat. A kockázatok elkerülése érdekében ellenőrizzük, hogy a külföldi állásokat kínáló ügynökségek be vannak-e jegyezve a területi munkafelügyelőségnél (www.inspectiamuncii.ro). Olvassuk el az Európai Unióban dolgozó román munkavállalók számára készült útmutatót, amit a munkafelügyelőség (www.inspectiamuncii.ro) vagy a munkaügyi minisztérium (www.mmuncii.ro) honlapján is meg lehet találni. A külföldi munkavállalásról a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnél (AJOFM) is érdeklődhetünk, itt az EURES-hálózaton keresztül lehet jelentkezni külföldi állásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában