Házasság hete

2023.02.14. 08:57

Közös életük legnagyobb műve a házasságuk

Szeretetbe kapaszkodva! mottóval szervezik meg világszerte február 12–19. között A Házasság Hete elnevezésű programsorozatot, amelyhez a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye ebben az évben is csatlakozott. A váradi nyitórendezvényt vasárnap este tartották az állami filharmónia Enescu-Bartók termében.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A Házasság Hete-programsorozat nagyváradi nyitórendezvényeként a nemzetközi és a magyarországi hangversenyélet ismert előadói, a budapesti Hegedűs zongoraművész-házaspár, Katalin és Endre a filharmónia Enescu-Bartók termében négykezes koncertjükkel és tanúságtételükkel örvendeztették meg a jelenlévőket. Felcsendült Wolfgang Amadeus Mozart F-dúr szonátájának három tétele, Claude Debussy Kis szvitjének négy tétele, valamint Liszt Ferenc egyik szimfonikus költeménye, a Les Préludes.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius


Az ünneplőket Böcskei László megyés püspök köszöntötte, a hét mottójára (Szeretetbe kapaszkodva!) hívva fel a figyelmüket. Azt ajánlotta nekik: a napokban többször is gondoljanak erre, és próbálják közösen megfejteni azt, hogy mit is jelent ez a saját házasságukban, családjukban, abban az élethelyzetben, amiben éppen vannak. Sok minden „rejtőzik” e két szó mögött, hiszen például a szeretet egyaránt jelenti azt, hogy megajándékozottak vagyunk és másvalaki számára mi ajándékozzuk önmagunkat. A kapaszkodás pedig azért mindig aktuális, mert a hitünk segítségével kapaszkodunk úgymond felfelé, megtalálva azt a forrást, magát Jézus Krisztust, aki hitelessé, maradandóvá és gyümölcsözővé teszi azt a szeretetet, amit adunk és kapunk, magyarázta az egyházmegye főpásztora.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

„Isten azért teremtette és adta a zenét az embernek, hogy emlékeztesse őt szellemi hazájára, arra, hogy honnan jöttünk és hova megyünk”, idézte felvezetőjében Szent Ágoston egyháztanítót Hegedűs Endre Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész, aki az említett három zenemű közti szöveges részekben feleségével, a szintén zongoraművész Katalinnal többek közt arról beszélt, hogy mekkora bátorság kell egy fiatal férfinek ahhoz, hogy három randevú után megkérje a lány kezét. És mi minden lehet a nő szívében, amikor erre igen-t mond? Hogyan működik a kettőjük kapcsolata több mint 44 éve, és miért van ehhez szükség Istenre, és nem elég hozzá csupán két ember. „A bizalom nagyon fontos”, hangsúlyozták mindketten. Tanácsként a részükről elhangzott az is, hogy mindennap igent kell mondani egymásra. „Házasságunknak azonban nem csak az biztosít szilárd alapot, hogy vonzódunk egymáshoz és szerelmesek vagyunk egymásba, hanem az is, hogy kettesben vagyunk és mégis hármasban, mert Jézus velünk van”, fogalmaztak a meghívottak, akik beszéltek három gyermekükről, kisebb összezördüléseikről, valamint a Japánban töltött éveikről is.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

A fellépőknek Tóth Attila Levente margittai plébános, az egyházmegye családpasztorációs felelőse mondott köszönetet. Jelezte, hogy a programok folytatódnak. Február 15-én, szerdán egyházmegyei szintű szentségimádás lesz a plébániatemplomokban, és a gondviselő Isten oltalmába, ajánlják a nehézségekkel küzdő családokat. Február 16-án, csütörtökön 18 órakor filmvetítés lesz házaspárok számára a püspöki palota alagsorába, a magyar szinkronnal, román felirattal vetítésre kerülő film címe Szerelem második látásra. Február 17-én, pénteken, 18 órától táncestet szerveznek az egyházmegye házaspárjai számára a Kanonok sor 13. szám alatt. A részvétel jelentkezéshez kötött, regisztrálni február 15-ig lehet a pasztoralis@varad.org címen. Február 19-én, vasárnap zárul A Házasság Hete. 11.30 órakor Böcskei László megyés püspök mutat be ünnepi szentmisét a nagyváradi székesegyházban, és külön áldásban részesíti azokat a házaspárokat, akik 2022-ben kerek házassági évfordulót ünnepeltek. Azok a jubiláló házaspárok, akik szeretnének ezen részt venni, február 15-ig küldjék el az emléklap elkészítéséhez szükséges adatokat (a házaspárok neve, a feleség leánykori neve, évforduló száma) a pasztoralis@varad.org címre. Ugyanakkor továbbra is van lehetőség végigjárni a püspöki palota kertjében kihelyezett Házaspárok Útját, amelynek hanganyaga magyar nyelven megtalálható az egyházmegye honlapján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában