Értékelés

2023.02.02. 17:52

Közigazgatási reformot sürget a prefektus

Dumitru Țiplea prefektus 2020 óta vezeti a Bihar megyei kormánybiztosi hivatalt. Csütörtök délelőtt az elmúlt három esztendőt kiértékelő tevékenységi beszámolót tartott előbb egy sajtótájékoztató keretében, majd a prefektúrai kollégium gyűlésén.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Beszámolója felvezetéseképpen Dumitru Țiplea jelezte, hogy mivel szerteágazó tevékenységet fejt ki a prefektúra, csak a legfontosabb megvalósításokra tér ki, a teljesség igénye nélkül. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindig is arra törekedett, hogy ne csak adminisztratív dolgokkal foglalkozzon, hanem valamilyen módon a megye fejlődéséhez is hozzá tudjon járulni. Az általa felsorolt projekteknek pedig vagy kezdeményezője volt a kormánybiztosi hivatal, vagy pedig partnerként vett részt ezekben.
Az infrastrukturális jellegű beruházások közül megemlítette a 76-os országút Vârfurile és Nagyvárad közötti szakaszának, valamint a 19-es országút Bihar és Bisztraterebes közti szelvényének a felújítását. Egy körforgalomnak a kialakítását Nagyváradon, az 1-es országút mentén, és annak a drágánfalvi hídnak a korszerűsítését, melyen a 76-os országút halad keresztül. Az Élesd és Sólyomkővár közti országút, illetve a Hagymádfalva és Újlak közti országútszelvény karbantartását, valamint a borsi határátkelő korszerűsítését. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy folyamatban van a Kolozsvár és Biharpüspöki közti vasúti összeköttetés villamosítása, valamint modern időjárásmérő szerkezeteknek a beszerzése Bihar megyében.
Elhangzott, hogy a prefektúra is aktívan közreműködött a 2020-as választások, a mezőgazdasági összeírás és a népszámlálás lebonyolításában. Utóbbi kapcsán Dumitru Țiplea azon meggyőződésének adott hangot, hogy közigazgatási reformra van szükség, amit azzal indokolt, hogy húsz Bihar megyei közigazgatási egységnek is kevesebb mint 2000 lakosa van, és az önkormányzatok 45 százaléka nem tudja eltartani önmagát. Ugyanakkor szinte mindenhol csökkent a populáció, csupán a Várad vonzáskörzetében levő településeken nőtt, illetve ott, ahol a romáknak köszönhetően beszélhetünk pozitív természetes szaporulatról.
Az elmúlt 36 hónapban kiemelt szerep jutott a digitalizálásnak. Zászlóhajó-projektként működni kezdett a telemedicina rendszer. Havonta szervez a prefektúra videokonferenciákat a polgármesterekkel és az önkormányzatok elektronikus úton kérhetik a dokumentumaik jogi szempontból történő ellenőrzését. Mezőgazdasági munkacsoport alakult, és a megye tisztán tartására is odafigyelt a kormánybiztosi hivatal. Törvényjavaslatokkal élt a prefektúra, és közreműködött a POAD-segélyprogram gyakorlatba ültetésénél. Dumitru Țiplea arra is kitért, hogy az ukrajnai rászorultaknak is segítséget nyújtottak, és szerinte annak köszönhetően, ahogyan a partnerekkel közösen kezelték a Covid-járványt, több száz emberéletet mentettek meg.
Újságírói kérdésre válaszolva a prefektus elmondta: elégedett azzal, ahogyan együtt tud működni a különböző közintézményekkel, a leghatékonyabban talán a környezetvédelmi szervekkel és az állami fegyveres testületekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában