Előadás

2023.02.23. 13:43

Közérthetően és szélsőségektől mentesen a környezetvédelemről

Nyilvános előadásra várta az energiapolitika és környezetvédelem iránt érdeklődőket kedden este a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az Eco-Mountain Transylvania Egyesület. A meghívott Litkei Máté környezetgazdálkodási agrármérnök, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója volt, az esemény helyszíne az MCC Nagyváradi Képzési Központja.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Nagy Tímea-Zita, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Nagyváradi Képzési Központjának vezetője köszöntötte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a résztvevők egy környezetvédelmi témájú alkotásokból összeállított kiállítást is megtekinthetnek, a Nagyváradi Művészeti Líceum hatodikos és hetedikes diákjainak munkáit, ugyanis közülük tizenegyen részt vesznek az Európai Magyar Ifjúságért Alapítvány által meghirdetett Székely kapuk-Zöld kapuk pályázaton, Domahídi Krisztina és Kovács Anett tanárnők vezetésével.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

A meghívott előadó, Litkei Máté környezetgazdálkodási agrármérnökként végzett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Tanulmányait a térségfejlesztés irányába specializálta, néhány évig egy agrár-élelmiszeripari cég ügyvezetőjeként dolgozott, majd az államtudományok területén tanult a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Szakpolitikai elemzőként különös figyelmet fordított az európai és hazai klímapolitikára. A szakember szerint fontos, hogy a klímaváltozásról és az egyéb természeti témákról közérthetően és szélsőségektől mentesen tudjunk beszélni. Úgy véli, a 21. század legfontosabb feladata, hogy megtaláljuk a harmonikus egyensúlyt az ember által alkotott és a természeti rendszerek közt, hiszen enélkül megoldhatatlanok lesznek az előttünk álló évszázad legégetőbb társadalmi, gazdasági és politikai kérdései.

Prezentációjában az energiaválság, valamint az orosz–ukrán konfliktus klímavédelmi törekvéseinkre gyakorolt hatásait fejtette ki. Többek közt szó esett a háborút megelőző időszak klímavédelmi irányzatairól, valamint arról, miként változtatta meg ezt a járványt követő termelési válság, a nemzetközi konfliktus és az erre adott európai válaszok. Pontos képet kaphattak az egybegyűltek a fosszilis erőforrások újbóli térnyeréséről, az energiaárak emelkedésének geopolitikai, gazdasági okairól, valamint a 2023-ban várható trendekről.

Az európai politikában az elmúlt években első számú téma volt a klímaváltozás. A nyugat-európai vezető politikusok optimistán tekintenek az energiaátmenetre, a tények azonban óvatosságra intik a szakértőket. De mi is az az energiaválság? Milyen tévhitek és mítoszok élnek bennünk a környezetvédelemmel és energiaellátással kapcsolatban? Van-e esélyünk Európában felszámolni az energiafüggésünket, megőrizni versenyképességünket, és biztosítani a fenntartható jövőt? Hogyan vezetett az elhibázott zöldpolitika az energiaválság elmélyüléséhez? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat Litkei Máté, úgy fogalmazva, hogy „a hónap vége vagy a világvége problémát egyszer meg kell oldani”, illetve el kellene dönteni azt a dilemmát, hogy csak a rövid távú érdekeket nézzük, vagy a hosszú távú célokat válasszuk, ha a környezetünk megóvásáról van szó.

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában