Érdemérem

2023.02.22. 13:39

Fleisz Judit kapta A hit szolgálatában érdemérmet

A 2012-ben alapított A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérem az elismerés látható jele azon római katolikus hívek felé, akik szolgálatuk és hűségük révén, életpéldájukkal és kitartó felelősségvállalásukkal világító jellé váltak közösségeikben. Február 13-án a főesperesekből és aulistákból álló bizottság úgy döntött, hogy az esperesek részéről beérkezett javaslatok közül a nagyvárad-velencei plébániához tartozó és nőszövetségi elnökként szolgáló Fleisz Judit tanárnő, az Ady Endre Elméleti Líceum volt aligazgatója vegye át ebben az évben a kitüntetést.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A kitüntetést Böcskei László megyés püspök adta át Boldog Bogdánffy Szilárd születésének ünnepén, február 21-én, kedden este a 18 órakor kezdődött szentmise végén a nagyvárad-újvárosi Szent László plébániatemplomban. Itt február 19–21. között triduumot tartottak, melynek főcelebránsa és szónoka dr. Kiss Endre, a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet spirituálisa volt, a zenei szolgálatot pedig a Kribus Mónika kántor-karnagy által felkészített Halmos László Kórus látta el.
Böcskei László örömének adott hangot, hogy egy több évszázados hagyományt követve a hívek három estén keresztül az Isten megismerésének és keresésének vágya által indíttatva, a bűnbánat szellemében, hálát adni gyűltek össze. Van miért, hiszen a 300 éves templom történetéhez sok minden kötődik, de az egyházmegyéjéhez is, mivel egy ideig székesegyházként működött a hely. A főpásztor köszönetet mondott a káptalan tagjainak is a jelenlétükért, mert ragaszkodnak az örökséghez, és a modern időkben is visszatérnek ahhoz a gyökérhez, melybe őseink kapaszkodtak. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a körülmények, illetve a naptár az idén úgy hozták, hogy a triduum záróeseménye Boldog Bogdánffy Szilárd születésének ünnepére esik. Az elmúlt években a székesegyházban tartottak vesperást, de az évfordulóra való tekintettel 2023-ban több eseményt a Szent László-templomba irányítottak át, magyarázta a megyés püspök. A 2012-ben hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérmet olyan személyek kapják a püspöki székvárosból vagy vidéki plébániákról, akik példamutatóan helytállnak a hit követésében a mindennapokban, megélik ezt és felvállalják az egyház ügyét. A névadó Bogdánffy Szilárd 1911-ben született a Torontál vármegyei Feketetón és 1934-ben Váradon lett pappá szentelve. 1949 februárjában a bukaresti nunciatúrán titokban püspökké szentelték, nem sok rá azonban letartóztatták, és 1953-ban, alig 42 évesen halt vértanúhalált a nagyenyedi börtönben. „Bogdánffy Szilárd a hit fényében élt, nem engedték, hogy megtévesszék a neonfények. Megmaradt az igazi fényforrásnál, Krisztusnál, kitartva a végsőkig. Nekünk is szükségünk van az ő mély lelki erejére, hogy helyt tudjunk állni a magunk helyén és módján a sokfajta kihívás közepette”, fogalmazott Böcskei László.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

Az idei kitüntetett tevékenységét Pék Sándor Várad-kerületi esperes méltatta. Fleisz Juditról elmondta, hogy vallásos, becsületes, tisztességes családba született. Történelemtanárként szakmai szempontból is bizonyított, egy ideig az Ady Endre Elméleti Líceum aligazgatója volt. Szép és harmonikus házasságban él. A váradvelencei plébánián köztiszteletnek örvendő nőszövetségi vezető, közösségszervező, Curaliuc Demeter plébános tavalyi halála után gondoskodott az egyházközség lelki, szellemi és anyagi javainak védelméről. Munkáját elismerik, értékelik emberségét és az egyházhoz való lojalitását.
A díj odaítélésének hivatalos indoklását Vakon Zsolt, a püspökség irodaigazgatója olvasta fel. Fleisz Judit megköszönte az elismerést, majd dr. Kovács F. Zsolt váradújvárosi plébános zárta le a triduumot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában