Avatás

2023.02.07. 15:10

Felállítják idén a Szent László-szobrot a nagyváradi várban

Forrás: Facebook/Cseke Attila

Pap István

Márciusban kezdődik meg a váradi várban Szent László király lovas szobra talapzatának az építése, és a köztéri műalkotás még az idén a helyére kerül, hangzott el a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány keddi sajtótájékoztatóján, melyen az intézmény tavalyi tevékenységét ismertették. Ennek az intézménynek a hatáskörébe tartozik a nagyváradi köztéri szobrok karbantartásának, felügyeletének a koordinálása is. Angela Lupșea, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kivitelező a Constructorul Sălard cég, az építés költségvetése 347.731 lej plusz áfa. A talapzat nyáron elkészül, de a szobor kihelyezésének időpontjáról a műalkotást megrendelő római katolikus püspökség és a váradi polgármesteri hivatal fog dönteni, de mindenképpen még az idén felállítják a szobrot.

Angela Lupșea elmondta azt is, hogy 2024-ben tervezik felállítani a jelenleg felújítás alatt álló Gojdu-térre Mihai Viteazul lovas szobrát, amelyet a Szent László térről vittek el, és jelenleg a Nagyváradi Vízművek raktárában van elhelyezve. Idén a szobor restaurálását végzik el, illetve megépítik a talapzatot. A teret a szobor kihelyezése után Mihai Viteazul térnek fogják nevezni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában