Probléma

2023.02.03. 10:02

Fejtörést okoz a háztartási hulladék kezelése Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzat 973 ezer lejt kell fizessen a Környezetvédelmi Alapba, mert a város által termelt hulladéknak mindössze a 36 százalékát lehetett újrahasznosítani a kötelező 60 százalék helyett.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatósága tavaly nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy előmozdítsa a lakossági hulladék szelektív gyűjtését. Ennek meg is volt az eredménye annyiban, hogy 2022-ben 36,2 százalékra nőtt a város által termelt szemétből az újrahasznosítható hulladék aránya, ez az arány 2021-ben még csak 24,9 százalék volt – hangzott el a műszaki igazgatóság csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján. Mivel azonban az önkormányzat nem érte el a 60 százalékos újrahasznosítási arányt, ezért 973.625 lejt kell befizessen a Környezetvédelmi Alapba.

Mint elhangzott, idén is nagy figyelmet fognak fordítani a háztartási hulladék problémájára, annak érdekében, hogy minél több legyen az újrahasznosításra alkalmas szemét. Folytatják a rendszeres ellenőrzéseket a hulladékudvaroknál, a tervek szerint az idén ellenőrizni fogják az összes gyűjtőpontot. De az eddigi vizsgálódások eredményeképpen már tudják, hogy mely hulladékudvarok mellett jelenik meg rendszeresen nem oda való szemét, mondta Adina Popa aligazgató. Ugyanakkor a RER köztisztasági vállalatot is figyelemmel kísérik: működésbe hozták azt a nyomkövető digitális rendszert, melynek segítségével pontosan lehet tudni, hogy melyik szemétszállító autó mikor, honnan, milyen hulladéktípust szállít el. Adina Popa elmondta, hogy most dolgoznak azon az applikáción, melynek segítségével pontos információkkal fognak rendelkezni arról, hogy a hulladékgyűjtő udvarokhoz hány lakás és hány lakos tartozik, és azt is, hogy hányszor viszik el a kukákat onnan.

Adina Popa elismerte, hogy folyamatosan gondok vannak a hulladékudvarok záraival. Hozzátette, hogy az ezeken lévő lakatok ellenőrzése, kicserélése a RER hatáskörébe tartozik, míg a polgármesteri hivatal kezelésében lévő zárak szerkezetét rákapcsolják a villamos hálózatra vagy a napelemes rendszerre. Amint azt már megírtuk, a város új karbantartási keretszerződést köt a hulladékudvarok karbantartására. A tájékoztatón elhangzott, hogy tavaly 44 új fém hulladékudvart és 94 fém hulladékgyűjtő szekrényt helyeztek ki a városban. A tavalyi év végén Nagyváradon 850 hulladékgyűjtő udvar és 224 háztartási hulladékgyűjtő szekrény volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában