Program

2023.02.21. 14:53

Farsangi mulatság a Bonitasnál

Farsangi ünnepséget szervezett a nagyváradi Bonitas Speciális Oktatási Központ február 21-én az Árkádia bábszínházban, amelyre több intézményből érkeztek résztvevők.

P. Nagy Noémi

A Mesék gyógyító ereje elnevezésű nevelési projekt keretében farsangi ünnepélyt szervezett a Bonitas Speciális Oktatási Központ közössége kedden délelőtt a váradi bábszínházban. Erre az alkalomra Szatmár, Szilágy, Bihar, Kolozs és Maros megyei speciális oktatást biztosító tanintézményeket hívtak meg. A Bonitas váradi, szalontai és érmihályfalvai diákjain kívül az eseményen jelen voltak a váradi 1. számú speciális iskola, a váradi Orizont speciális iskola, valamint a kolozsvári Kozmutza Flóra speciális iskola tanulói és oktatói is. A gyerekek felvonultak, bemutatták a jelmezeket, és több csoport rövid szereppel, énekkel és verssel is készült. Azok az iskolák, amelyek nem tudták képviseltetni magukat az ünnepségen, munkákat és videófelvételeket küldtek a szervezőknek. A felvonulókat, valamint a beküldött alkotásokat egy többtagú, tanfelügyelőkből és intézményvezetőkből álló zsűri értékelte és díjazta. A zsűrizés ideje alatt a jelenlevőket a Libavonat zenekar szórakoztatta, majd a díjkiosztás előtt a Liliput társulat zenészei egy vidám koncerttel örvendeztették meg a gyerekeket és fiatalokat.

 

A farsangi ünnepségen Oláh Andrea, a Bonitas iskolaközpont igazgatója tartott köszöntőbeszédet, kiemelve a mese fontos szerepét. „Felgyorsult, feszültségekkel teli világunkban egyre nagyobb szükség van a nyugalomban eltöltött pillanatokra. Ehhez nyújtanak tökéletes megoldást a mesék, melyek évszázadok óta hordozzák az emberi élet alapértékeit. A mesék üzenetet közvetítenek és utat mutatnak, ez által óriási szerepük van a speciális nevelést igénylő gyerekek lelki fejlődésében is, akik azonosulni tudnak a mesehősökkel” – mondta el Oláh Andrea, hozzátéve, hogy mint a mesében, úgy a valóságban is a problémák megoldása veszélyeket rejt magában és olykor kudarccal is járhatnak. A lényeg, hogy a gyermek, a mesehősökhöz hasonlóan elinduljon, ne ijedjen meg a változásoktól. „A mesék egyik áldásos hatása az, hogy erőt adnak az első lépések megtételéhez” – fogalmazott. A mese terápiás jellegével kapcsolatban elhangzott, hogy a negatív hősök is fontos szerepet töltenek be a gyermekek személyiségfejlődésében. Az emberi lélekben, különösen a speciális nevelést igénylő gyermekek lelkében nagyon sok a szorongás, a félelem. A mesében a negatív figura személyében alakot ölt a konkrét dologhoz nem köthető félelem, így a gyermek meglévő aggodalmait, szorongásait könnyebben fel tudja dolgozni, a történetbe beleélve magát a saját szorongása is oldódik, helyes viselkedésmintákat kap a mesehős cselekvései alapján – hangzott el végezetül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában