Támogatás

2023.02.14. 08:51

Energiakártyák a hátrányos helyzetűeknek

Mindazok a váradiak, akiket a Román Posta arról értesít, hogy nem jár nekik az energia-támogatás, ők viszont úgy gondolják, hogy jogosultak erre, a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatósághoz (DASO) fordulhatnak a helyzet tisztázása érdekében.

Illusztráció

Fotó: Alexandra Pandrea

ERDON-összeállítás

Négymilliárd lej vissza nem térítendő támogatást kap Románia az Európai Uniótól arra, hogy a hátrányos helyzetben lévő személyek és családok ki tudják fizetni a villanyszámláikat és a fűtéssel járó költségeket. Erre a támogatásra jogosultak a hatvan évnél idősebb nyugdíjasok, a rokkantnyugdíjasok, valamint a közepes vagy súlyos fogyatékossággal élő személyek, ha a havi jövedelmük nem haladja meg a 2000 lejt. Jogosultak továbbá a 2010/277. számú törvény alapján családtámogatási segélyt kapó családok, valamint a 416. számú törvény alapján szociális segélyben részesülő egyedülálló személyek is. Ha egy személy több támogatandó kategóriába esik, akkor is csak egy támogatás kapt. Fontos tudni, hogy a pénzösszeget energiafogyasztási helyszínre utalják ki, ezért feltétel az, hogy az adott helyszínen lakók egy főre eső havi jövedelme ne haladja meg a 2000 lejt. Akkor is csak egy támogatás jár, ha a fogyasztási helyszínen több család lakik együtt, mert a segítséget a helyszín fogyasztásának törlesztésére lehet csak fordítani. A támogatást papírra nyomtatott kártya formájában juttatja el a jogosultakhoz a Román Posta a Munkaügyi és Szociális Szolidaritás Minisztériuma által összeállított lista alapján anélkül, hogy a kedvezményezetteknek ezt külön kérvényezniük kellene. A kártyákat két, egyenként 700 lej értékű részletben utalják ki: az első 700 lejt érő részletet február 1–28. között, a másodikat pedig szeptemberben. Ebből a támogatásból 2023. december 31-ig lehet fizetni a számlákat.

Pontosítások

A Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO) felhívja a figyelmet arra, hogy február 28-ig minden potenciális kedvezményezettet értesít a Román Posta arról, ha valamilyen okból nem jár neki a támogatás. Azoknak a személyek, akik úgy gondolják, hogy jár nekik a kedvezmény, a postától mégis azt az értesítést kapják, hogy nem jogosultak erre, lehetőségük van a DASO-hoz fordulni a helyzet tisztázása érdekében. Az igazgatóság szociális ankétot végez a kérvényezőnél, melynek eredményét elküldi a Román Postához. Megtörténhet ugyanis az, hogy a posta egy-egy fogyasztási pontnál számításba vett olyan személyeket is, akik már nem ott laknak. A DASO a szociális ankét során azt állapítja meg, hogy hány személy lakik az adott fogyasztási pontnál. Azok a személyek, akik kérvényezik a szociális ankét elvégzését, küldjék el e-mailen (contact@daso-oradea.ro) vagy vigyék el személyesen a következő dokumentumokat: a Román Posta értesítését, a fogyasztási pontnál lakó összes személy személyazonosító kártyájának másolatát, valamint a saját felelősségre tett nyilatkozatot a lakcímen lakó személyek számáról és nevéről. A kérvény formanyomtatványa letölthető az intézmény honlapjáról. További információk a 031-9966 telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában