Életmentés

2023.02.23. 16:05

Elsősegélynyújtás-tanfolyamon vettek részt a PKE alkalmazottai

János Piroska

Szó szerint életmentő ismeretekkel gazdagodtak szerda délelőtt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem alkalmazottai: az elméleti és gyakorlati elemeket ötvöző tanfolyamon elsajátíthatták, melyek a legfontosabb teendők, illetve a helyes eljárás elsősegélynyújtás esetén. Az elsősegélynyújtás-tanfolyam a felsőoktatási intézmény sürgősségi helyzetek kezelésével megbízott adminisztratív személyzetének szólt, és az egyetemmel partnerségben álló FenProtect munkavédelmi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás szervezésében valósult meg. A délelőtt 9 órától kezdődő tanfolyamon a vállalat igazgatója, Fenesi Győző Péter köszöntötte a résztvevőket, bemutatva a képzés oktatóját, Marius Păcalăt, a Vöröskereszt Bihar megyei fiókjának igazgatóját.

A tanfolyam vezetője a mindennapi életből vett példákkal alátámasztva, lépésről lépésre ismertette az elsősegélynyújtáskor szükséges teendőket, úgy mint az elsősegélyt nyújtó személy biztonságáról való meggyőződést, a sérült állapotának felmérését – eszméleténél van-e vagy sem –, a stabil oldalfekvésbe való helyezést, segítségért való kiáltást, a légzés ellenőrzését, a légutak szabaddá tételét. A résztvevők megtudhatták: amennyiben a sérült nincs eszméleténél, fontos, hogy az elsősegélyt nyújtó mellett legyen még egy személy, aki szükség esetén hívja a 112-es sürgősségi telefonszámot. A tanfolyamon az oktató bemutatta az újraélesztés lépéseit, csakúgy, mint a defibrillátor használatát, ami teljesen biztonságos és egyszerű, hiszen a szerkezet lépésről lépésre utasításokat ad a felhasználójának.

Mint megtudtuk, a Partiumi Keresztény Egyetem nemrégiben vásárolt egy defibrillátort, amely szükség esetén rendelkezésre áll. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában