Visszaesés

2023.02.03. 16:03

Csökkent az építkezések száma Nagyváradon

Az elmúlt öt év átlagát nézve Nagyváradon 18 százalékkal csökkent a kiadott építkezési engedélyek száma, de 2021-hez viszonyítva is jelentős volt tavaly a visszaesés.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

2022. évi tevékenységi beszámolóját tartotta meg pénteken a nagyváradi főépítészi igazgatóság – egy törvényi módosítás értelmében ugyanis hivatalosan immár igazgatóságnak hívják a főépítészi hivatalt. Radu Fortiș váradi főépítész elmondta, hogy a névváltoztatás egyébként semmilyen más módosítással nem jár az intézmény szerkezeti felépítését vagy feladatköreit tekintve. Az intézményvezető hangsúlyozta: az összesített adatokból az derül ki, hogy 2022-ben jelentős mértékben visszaesett az építkezése száma a korábbi évekhez viszonyítva, ennek bizonyítéka az, hogy 2022-ben csökkent az építkezések előfeltételéül szolgáló kiadott dokumentumok száma. Tavaly a főépítészi igazgatóság 5826 urbanisztikai bizonylatot adott ki, míg 2021-ben ez a szám 6378 volt, ez 8,6 százalékos csökkenés. 2022-ben 1980 építkezési engedélyt állítottak ki építkezésekre, közműhálózat-munkálatokra és reklámkihelyezésre, míg 2021-ben 2324 ilyen iratot adtak ki, ez 9,09 százalékos visszaesés. Ha pusztán az ingatlanok felhúzására kiadott építkezési engedélyek számát vesszük, akkor a csökkenés 20,37 százalékos 2021-hez képest, viszont a közműhálózati munkálatokra kiadott építkezési engedélyek száma 3,49 százalékkal nőtt 2022-ben tavalyelőtthöz képest. A köztéri reklámozásra kiadott építkezési engedélyek száma 9,82 százalékkal csökkent.

Biztató jövő

Még nagyobb a különbség, ha a világjárvány előtti időszak adataival hasonlítjuk össze a tavalyiakat: 2019-ben 7385 urbanisztikai bizonylatot és 2822 építkezési engedélyt, 2018-ban pedig 7228 urbanisztikai bizonylatot és 2657 építkezési engedélyt állított ki a főépítészi hivatal, vagyis az elmúlt öt év átlagához viszonyítva 14,8, illetve 18,03 százalékos csökkenésről beszélhetünk. „Mi a tavaly a 2014-es szinten voltunk” – hangsúlyozta ennek kapcsán Radu Fortiș főépítész, majd megjegyezte: „2022 egy fordulópont volt abban az értelemben, hogy megtorpantak a magánbefektetések”. Mind ő, mind Marcel Dragoș alpolgármester abban látják ennek a visszafejlődésnek az okait, hogy a világválság utáni időszakban még nem jött helyre az építkezési szektor, illetve az építőanyagok jelentős drágulása is az okok között lehet. Mindazonáltal Fortiș jelezte, hogy a korábbi évekhez képest nőtt a főépítészeti igazgatósághoz benyújtott övezeti városrendezési tervek (PUZ) és részletes városrendezési tervek (PUD) száma, ami azt jelzi előre, hogy az elkövetkező években fog ismét lendületet venni az építkezés Nagyváradon.

Építkezési fegyelem

Ugyanide tartozik lényegében az is, hogy a tavaly száz bontási engedélyt kértek az érintettek a főépítészi igazgatóságtól, ezeknek a száma is csökkent, 2021-ben ugyanis 110 ilyen kérés érkezett. Mint Fortiș elmondta, több esetben megtörtént az, hogy az ingatlantulajdonosok a vonatkozó engedély kikérése nélkül bontottak le valamilyen építményt, és a hivatal munkatársai csak később konstatálták azt, hogy a valóságban már nem létezik az az épület, vagy épületrész, ami papíron még szerepel. Mivel már nem létező építményre nem lehet bontási engedélyt kiadni, de a törvényes keretek közé kell visszaterelni a helyzetet, ezért létrehoztak egy eljárást, amelynek során megállapítják, hogy nincs már meg a helyszínen az építmény, és ennek alapján lehet kiadni a további dokumentációt. Az építkezési fegyelem tekintetében pozitív fejlődés figyelhető meg, tavaly ugyanis csak 75 esetben rendelte el a főépítészi hivatal azt, hogy az illegálisan felépített építmények tulajdonosai állítsák vissza a törvényes állapotot. Szintén biztató az, hogy tavaly az építkezési engedélyek több mint tíz százalékának kiadása online történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában