Statisztika

2023.02.07. 08:51

Csökkent az elhalálozások száma tavaly Nagyváradon

Tavaly 3819 halálesetet regisztrált Nagyváradon a lakosság-nyilvántartó hivatal, ez közel a harmadával kevesebb a 2021-ben nyilvántartásba vett 5016-hoz képest.

Forrás: PMO

Pap István

A világjárvány negatív hatásai megmutatkoznak a mindenféle statisztikákban, például a Nagyváradi Lakosság-nyilvántartó Hivatal adataiban is. Az intézmény 2022. évi tevékenységi jelentése szerint ugyanis Nagyváradon tavaly 3819 halálesetet regisztráltak, melyek közül 93 esetben külföldön kiállított halotti bizonyítványt írtak át. 2021-ben azonban 5016 haláleset nyilvántartásba vétele történt meg a bihari megyeszékhelyen, azaz egy év alatt 1197-tel csökkent a Váradon regisztrált halálesetek száma. „Ez a különbség egyértelműen a pandémiához köthető halálesetekkel magyarázható” – fogalmazott Gheorghe Seica, a váradi lakosság-nyilvántartó vezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhunytak nem mind váradiak, hiszen többen voltak a tavaly is olyanok, akik a megye más településein éltek, de a nagyváradi kórházakban kezelték őket, és itt hunytak el, ezért a nagyváradi anyakönyvi hivatal hatáskörébe tartozott ezeknek az elhalálozásoknak a nyilvántartásba vétele.

Születések

A hivatal jelentéséből megtudhatjuk azt is, hogy 2022-ben a lakosság-nyilvántartó anyakönyvi hivatala 5298 születési iratot iktatott. Ezek közül 40 örökbefogadásra, 538 külföldön kiállított irat átírására vonatkozott, 29 pedig ún. elkésett bejegyzés volt, azaz a gyermek már korábban megszületett, csak a szülők nem kérvényezték a törvényes határidőn belül a születési bizonyítványt. Gheorghe Seica hangsúlyozta, hogy a több mint ötezer bejegyzett babából csak alig több mint kétezer volt nagyváradi család gyermeke, a többségük esetében más településekről vagy akár megyékből érkeztek Váradra az édesanyák, hogy itt szüljék meg gyermeküket. Gheorghe Seica felhívta a figyelmet arra is, hogy meglehetősen magasnak számít az 538 külföldön kiállított születési bizonyítvány átírása. Ez az adat annak a bizonyítéka, hogy sok fiatal külföldre megy, ott születik meg a gyermekük, és ezt kell bejelenteniük annál a romániai anyakönyvi hivatalnál, amelyhez utolsó itteni lakcímük szerint tartoznak. A hivatalvezető hozzátette, hogy ugyanebbe a kategóriába tartoznak azok az ukrán és moldovai állampolgárok is, akik ugyan már külföldön élnek, de időközben megszerezték a román állampolgárságot is. Az ő esetükben arra sincs szükség, hogy bármilyen kapcsolatuk legyen Nagyváraddal vagy Bihar megyével, ugyanis az állami döntés értelmében bármelyik romániai lakosság-nyilvántartó regisztrálhatja a külföldön élő, román állampolgársággal is rendelkező ukrán vagy moldovai állampolgárok gyermekeit.

Házasság

A jelentésből megtudható továbbá, hogy a váradi anyakönyvi hivatal tavaly 1204 házasságkötést jegyzett be, ezek közül 171 külföldön kiállított házassági keresztlevél átírása volt. A hivatal 507 válást regisztrált, melyek közül 225 bírói döntés nyomán történt, 260 esetben közjegyző tette hivatalossá a válást, 22 esetben pedig maga az anyakönyvi hivatal mondta ki azt. Ez utóbbi csak akkor lehetséges, ha a válni akaróknak nincs kiskorú gyermekük, tudatta Gheorghe Seica. A hivatalvezető elárulta azt is, hogy 2021-ben 1369 házasságkötés történt Nagyváradon. Hozzátette: évek óta megfigyelhető tendencia az, hogy egyre kevesebb a házasságkötés a bihari megyeszékhelyen, a házasulandók egyre idősebb korban teszik hivatalossá kapcsolatukat, és gyermeket is egyre idősebb korban vállalnak a szülők.
A nagyváradi anyakönyvi hivatalhoz 2022-ben 419.450 lej értékben fizettek be házasságkötési illetéket, 19.800 lej volt a befizetett válási illeték összege, és a hivatal 111.040 lej értékben rótt ki bírságot. Az iratok sürgősségi ügymenetben történt kiadása után 173.500 lej bevétele származott az intézménynek, a külföldön kiállított anyakönyvi iratok átírásáért összesen 38.500 lejt, míg a névváltoztatásokért 3850 lejt fizettek a kérvényezők. Az anyakönyvi hivatal tavaly is 500 lejes jutalomban részesítette az 50. házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat, összesen 258 párt, továbbá ünnepeltek két váradi személyt, akik betöltötték a 100. életévüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában