Megbeszélés

2023.02.23. 17:42

Biró Rozália: Márciusban térünk vissza az ukrán kisebbségi törvényre

A Zoom platformon tárgyalt ukrán kollegájával Biró Rozália parlamenti képviselő, a képviselőház külügyi szakbizottságának az elnöke.

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Nagyváradon tartott csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy ő kezdeményezte a megbeszélést Olekszander Mereszkhovval, tekintettel arra, hogy egy éve tart a szörnyű következményekkel járó orosz–ukrán háború. Támogatni kell Ukrajnát, ezzel együtt azonban azt sem szabad véka alá rejteni, hogy olyan feszültségek is terhelik Románia és Ukrajna viszonyát, mint például az ottani kisebbségi törvény, az anyanyelvhasználat korlátozó jogszabályok vagy legújabb a Duna-delta ügyében éleződő vita, magyarázta.

A Rada külügyi bizottságának elnöke beszámolt a háború fejleményeiről. Szerinte minél több fegyverrel kellene támogatni Ukrajnát, és meggyőződése, hogy népirtás zajlik a hazájában. Szóba került még, hogy a regionális együttműködési szervezetek hozzájárulhatnának majd Ukrajna újraépítéséhez. A felek egyetértettek abban, hogy a nézeteltérések elsimításának hatékony módja a párbeszéd. Végül megállapodtak abban, hogy a kényesebb problémákra, vagyis a kisebbségi törvényre és az anyanyelvhasználat korlátozó jogszabályokra visszatérnek március végén, bevonva immár az eszmecseréjükben a külügyi és a védelmi szakbizottságok többi tagját is, mindkét országból.

 




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában