Verseny

2023.02.27. 16:49

Bihar megyei diákok az Országos Magyar Matematikaolimpián

BN-összeállítás

Aradon, a Csiky Gergely Főgimnáziumban zajlott február 20 és 23 között az idei Országos Magyar nyelvű Matematikaolimpia országos szakasza. A verseny a romániai, magyarul tanuló V–XII. osztályos diákoknak szól. Az idén 186 diák versengett, nyolc évfolyamon. Bihar megyéből a 8 diák helyett, a visszaosztás után 11-en vehettek részt az országos megmérettetésen. A házigazda aradiak végtelen szeretettel és odafigyeléssel fogadták a versenyzőket. Az ünnepélyes megnyitóra az aradi színházban került sor, amit rövid történelmi bemutató és koszorúzás követett a Szabadság-szobornál. 

A verseny első napján minden diáknak 3 óra állt a rendelkezésére a 4 versenyfeladat megoldásához, amit a bizottság tagjai ott helyben, az előző két nap alatt állítottak össze. Délután, amíg a tanárok javítottak, a diákok városnézésen, majd különböző játékos foglalkozásokon vettek részt. Este, az eredményhirdetés után, személyes feladatmegbeszélésre, és fellebbezésre volt lehetőség. A második versenynapon a líceumi diákok törték újra a fejüket: az újabb 6 feladatra már 4 óra állt a rendelkezésükre. Este újra lehetett fellebbezni, személyesen megbeszélni a kérdéses feladatokat a javítóbizottság tagjaival. Ennek alapján állt össze a verseny végeredménye. Az ünnepélyes eredményhirdetésre csütörtök délelőtt került sor a belvárosi református templomban. Nagyon szépen szerepeltek a diákjaink, tizenegyből hatan voltak kiszólítva díjazásra. 

A hatodikosoknál Szabó András, a margittai Horváth János Elméleti Líceum diákja Minisztériumi dicséretben és EMMV harmadik díjban részsült, felkészítői Puskás Enikő és Hodgyai Edit tanárnők. Diós Máté Károly a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola diákja EMMV dicséretet kapott. Felkészítette Hodgyai Edit tanárnő. A hetedikeseknél Kiss Beáta, az Ady Endre Elméleti Líceum kisdiákja kapott EMMV dicséretet, felkészítette Nagy Enikő Ilona tanárnő. A nyolcadikosoknál Baló Ádám, az Ady Endre Elméleti Líceum diákja kapott Minisztériumi dicséretet és EMMV harmadik díjban részsült. Felkészítette Nagy Enikő Ilona tanárnő. A kilencedikes Bónizs Boglárka EMMV dicséretet kapott, és kijutott a verseny nemzetközi szakaszára. Felkészítői Sóki Béla és Bődi János tanár urak. A verseny legeredményesebb Bihar megyei versenyzője Bodnár Mónika Brigitta, tizenkettedikes diák országos 3. helyezést ért el, EMMV második díjas lett, és képviselheti Bihar megyét a matematikaverseny nemzetközi szakaszán, Miskolcon. Felkészítője Báthori Éva tanárnő. Mindkét felsős versenyző az Ady Endre Elméleti Líceum diákja. A nemzetközi versenyre való felkészülést egy egyhetes szovátai matektábor segíti, melyen mindkét versenyzőnk részt vehet.

Gratulálunk minden diáknak, aki képviselt minket a verseny országos szakaszán! Köszönet a házigazda aradi közösségnek, a felkészítő tanároknak, bizottsági tagoknak, kísérő tanároknak. Versenyzőinknek eredményes felkészülést kívánunk a nemzetközi szakaszra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában