Évértékelés

2023.02.01. 08:42

A regionális együttműködések szorosabbá válását reméli 2023-tól Biró Rozália

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott kedd délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában Biró Rozália parlamenti képviselői minőségében, illetve mint a Képviselőház külügyi szakbizottságának az elnöke.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália kifejtette: fő célkitűzései közt szerepelt, hogy ne szakadjon meg a közte és az itt élő magyarok közti állandó kapcsolat, és hogy olyan kezdeményezésekkel álljon elő, melyek tekintettel vannak a helyi közösségek változatos igényeire, annak függvényében, hogy tömb- vagy szórványvidéken élnek-e. A felsoroltak megvalósítása érdekében 29 eseményen vett részt Bihar megyében és 17 sajtótájékoztatót tartott Nagyváradon.
Bukarestben az általa vezetett külügyi szakbizottság 47 törvénytervezetet láttamozott és 14 nagykövet-jelöltet hallgatott meg. Tizenegy állam (Németország, Jordánia, Egyesült Királyság, Olaszország, Georgia, Chile stb.) delegációját fogadta és számos olyan értekezleten vett részt, melyeknek a kül-, a védelmi és a biztonságpolitika volt a témája – ezek közül 21 online formában, 34 pedig fizikai jelenléttel zajlott. Koordinálta két albizottság munkáját is, az egyik az isztambuli egyezménnyel és a nők elleni erőszak felszámolásával foglalkozik, míg a másik a fenntartható fejlődés népszerűsítésével.
Elhangzott az is, hogy Biró Rozália találkozott 15 ország romániai nagykövetével, és Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével is. „2022 egy kihívásokkal teli esztendő volt, mindent felülírt azonban a tavaly februárban kirobbant ukrajnai háború. A tanácskozások hangulatát ez határozta meg, interparlamentáris keretek közt is arra törekedtünk, hogy enyhüljenek a feszültségek, a felek tárgyalóasztalhoz üljenek és ez békés megoldáshoz vezessen” – fogalmazott az RMDSZ-es politikus.
Két eseményt emelt ki a sok közül: az egyik az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat – mivel hozzájárulhatott ahhoz, hogy az anyanyelvhasználatra és kisebbségi jogokra vonatkozó javaslatok is belekerültek a záródokumentumba, a másik pedig az ukrán nagykövettel folytatott párbeszéde, melyen az ukrán tanügyi és kisebbségügyi törvényeknek a mi szempontunkból diszkriminatív és hátrányos előírásai is szóba kerültek. Végül Biró Rozália abbeli reményének adott hangot, hogy idén szorosabbá válnak a regionális együttműködések, és hatékonyabb párbeszédet tudnak folytatni interparlamentáris szinten is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában