Verseny

2023.01.30. 11:19

Váradon szervezték meg a Teleki Pál Kárpát-medencei földrajz–földtan verseny megyei fordulóját

Nagyváradon, a Művészeti Líceumban szervezték meg a Teleki Pál Kárpát-medencei földrajz–földtan verseny megyei fordulóját január 28-án, szombaton, főleg azzal a céllal, hogy megszerettessék a földrajztudományt a gyerekekkel, remélve, hogy a későbbi tanulmányaikban ezt a tudományágat előtérbe helyezik.

Ciucur Losonczi Antonius

A nyitóünnepségen Nagy Gabriella igazgatóhelyettes köszöntötte a diákokat és a kísérőtanárokat, aki a verseny végén egy bemutatót is tartott az iskoláról, hogy jobban megismerhessék a diákok a Művészeti egyedi hangulatát, tevékenységeit. Bihar megyében a verseny megyei felelőse Deák Irén tanárnő, a Művészeti Líceum földrajz szakos tanára volt, akinek elmondása szerint a verseny elsődleges célja az, hogy megszerettessék a földrajztudományt a gyerekekkel, remélve, hogy a későbbi tanulmányaikban ezt a tudományágat előtérbe helyezik. Akik ebben a tanárnő segítségére voltak és évről-évre felkészítik a gyerekeket: Tăut Eliza és Szadai Zoltán (Szacsvay Imre Általános Iskola), Löhli Mária-Magdolna (Bihardiószegi Általános Iskola), Béládi Tamara (Gáspár András Általános Iskola, Bihar), Demian Erika (Örvéndi és Mezőtelegdi Általános Iskola), Tiponuț Mónika (Paptamási Általános Iskola), valamint Molnár Zsolt (Balaskó Nándor Általános Iskola, Szalacs). A díjkiosztó előtt a házigazdák zenei programmal is kedveskedtek a versenyzőknek: Ferencz István (hegedű), Szakács Panna (fuvola), Deák Aliz (zongora) és Füzesi Sára (fuvola) diákok. Felkészítő tanárok: Mircescu Georgiana, Mag-Pop Annabella és Gáll Attila. Ugyanakkor képzőművészeti kiállítással is készültek, Fábián Emőke és Tapaszi Andrea szaktanárok irányításával.

 

A következő eredményeket érték el a résztvevők, mindkét évfolyamon: Somogyi Nikolett és Emődi Mátyás (I. díj), Létai Krisztián, Gergely Csongor és Szarka Dávid (II. díj), Móricz Balázs és Sándor Dávid (III. díj). A versenyt a Magyar Természettudományi Társulat földrajz–földtan témakörben magyarországi és határon túli magyarul tanuló hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulók számára hirdeti meg. Az erdélyi fordulóik szervezői a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és az oktatási minisztérium. A verseny szerepel a szaktárca hivatalos versenynaptárában. A népszerűsítés érdekében az országos szintű fordulót minden évben más városban szervezik meg, érdekes programokkal. Idén Szovátára várják a továbbjutó diákokat március 17-19. között. A Kárpát-medencei döntőt májusban rendezik majd Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen, ahol a résztvevők összemérhetik tudásszintjüket a Kárpát-medence összes, magyarok lakta térségből érkező diákokkal (Magyarország, Kárpátalja, Felvidék, Vajdaság, Erdély). A döntőn I., II. és III. helyezést elért tanulók, illetve az országos szakasz I. helyezett diákjai jutalomtáborban való részvételi lehetőséget nyerhetnek (IV. Kárpát-medencei Tehetségtábor).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában