DASO

2023.01.30. 09:20

Ukrán menekültek Nagyváradon

A Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO) segít a városba érkező ukrán menekültek elszállásolásában. Tavaly decemberben összesen 628 ukrán menekültet szállásoltak el a DASO segítségével.

Forrás: daso-oradea.ro

A szociális igazgatóság csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy a DASO segélygyűjtő központot nyitott a városban, ahova a polgárok vihették el Ukrajna népének szánt adományaikat. Tavaly márciusban három szállítmánnyal 26 tonna élelmiszert juttattak el a háborúban álló országba. Anca Sas Grama igazgatónő elmagyarázta, hogy a szociális igazgatósághoz kell benyújtsák az igényléseket azok a magánszemélyek, akik ukrán menekülteket akarnak fogadni. Az elszállásolók és az elszállásoltak száma is folyamatosan nőtt a tavaly: míg 2022 áprilisában 48 szállásfelajánló 328 ukrán menekültet fogadott Nagyváradon, addig decemberben már 176 magánszemély 626 menekültet fogadott. A DASO a tavaly 685 terepszemlét tartott, hogy ellenőrizze, valóban el vannak-e szállásolva a bejelentett helyszíneken a menekültek. Kérdésünkre válaszolva Anca Sas Grama elmondta, hogy az általuk nyilvántartásba vett több mint 600 ukrán menekült közül több mint 200 gyerek. De ennél sokkal több menekült tartózkodik Nagyváradon. Elhangzott, hogy a jogi személyek nem a DASO-val, hanem a Katasztrófavédelemmel együttműködve szállásolják el a menekülteket, ezeknek a számáról a DASO nem rendelkezik adatokkal. Ugyanakkor vannak menekültek, akiket az egyházak fogadtak be, sőt, olyan ukránokról is van tudomásuk, akik lakást bérelnek Nagyváradon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában