Próbarepülés

2023.01.21. 12:29

Rakomány nélkül szállt fel az orvosi drón

A tervezetthez képest egy nappal később, azaz szombaton zajlott le a drónröptetés a nagyváradi megyei kórház és Curteanu kórház között, de a drón rakomány nélkül szállt fel. A tesztidőszak után a kapott adatok elemzése következik.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Megírtunk, hogy a nagyváradi önkormányzat azt tervezi, hogy az általa fenntartott kórházakból drónokkal szállítsák a laboratóriumi mintákat a robotizált laboratóriumba, de ez mégsem olyan egyszerű, mint ahogy első hallásra tűnhet. Több tényező is fejtörést okozott a drónt rendelkezésre bocsátó Skyy Network és a megyei kórház csapatának. Eredetileg péntekre tervezték a drón próbareptetését, de többek között az időjárás is közbeszólt, így végül szombaton délelőtt történt meg a tesztrepülés. 

A megyei kórház helikopter-leszállópályán délelőtt kilenc órára összegyűlt újságíróknak feltűnt, hogy az útjára indított drónról hiányzik a rakomány, így csak maga a szerkezet repült el a Gavril Curteanu kórházig és vissza. Mindazonáltal az illetékesek meg vannak győződve arról, hogy ebbe az ötletbe érdemes befektetni. Dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház menedzsere még a reptetés előtt elmondta: ez tulajdonképpen kiegészítése a robotizált laboratórium projektjének, ugyanis a megyei kórháznak a város különböző helyszíneken lévő létesítményeiben levett labormintákat ide hozzák, ezért szükség van egy gyors járműre, ami a lehető leghamarabb ide szállítja a mintákat. A drónnal történő szállításnak több előnye is van, fejtette ki Carp doktor: a nap bármely időpontjában rendelkezésre áll, a helikopter leszállópálya pilótáit ki lehet képzeni a drón irányítására, nem kell majd új embereket felvenni, és a költségek is sokkal kisebbek, mint az autóval történő szállításnak. De természetesen a kórház megtartja az autós szállítási szolgáltatását is.

Fotós: Alexandru Nițescu

Hét perc

Magát a szerkezetet nem sokkal kilenc óra előtt hozták ki a kórházépületből a helikopter-leszállópályára, majd laptopról irányítva útnak indították. A drón körülbelül egy-másfél perc múlva került ki a megfigyelők látóköréből. A leszállópálya melletti helyiségben elhelyezett kijelzőn azonban követhetőek voltak a repülés adatai, és látni lehetett a drónról közvetített videófelvételeket is. A drón hét perc alatt tette meg az utat a megyei kórház és a Curteanu kórház között, majd onnan ugyancsak mintegy hét perc alatt ért vissza a megyei kórház helikopter-leszállópályájára. A röptetést követően Mihai Jurca, Nagyvárad városmenedzsere elmondta, hogy elemezni fogják a tesztelés adatait, hogy választ kapjanak azokra a kérdésekre, hogy milyen típusú drónt vásároljanak, naponta hányszor röptessék, mennyibe kerül ez a szolgáltatás, stb. Illetve már keresik az uniós finanszírozási lehetőségeket a projekt megvalósítására. 

Fotós: Alexandru Nițescu

Az újságírók rákérdeztek arra, hogy miért nem a rakománnyal szállt fel a drón. Mihai Jurca elmagyarázta, hogy a tesztelések idején rájöttek arra, hogy az a doboz, amit a próbarepüléshez akartak használni, nem elég aerodinamikus és turbulenciát okozhat, ezért nem használták. „De ez jó dolog, mert rájöttünk, hogy milyen típusú dobozra lenne szükségünk. A dobozokat a szállítandó anyagok függvényében választjuk majd ki.” Szintén újságírói kérdésre válaszolva Mihai Jurca leszögezte, hogy az önkormányzat már a próbaprojekt meghirdetése előtt eldöntötte, hogy megvalósítja ezt az elképzelést, ezért is zajlik le a próbaprojekt, amelynek a célja az, hogy megtudják, milyen körülmények között tudják biztosítani ezt a szálljtási módot.

Elégedett

Rory Houston a Skyy Network tulajdonos vezérigazgatója a szombati próbarepülés után az újságíróknak nyilatkozva nagyon sikeresnek nevezte a tesztidőszakot. Elmondta, hogy egész héten zajlottak tesztelések, és megállapították, hogy a használt drón képes két kórház között repülni városi környezetben az európiai uniós szabályozásoknak eleget téve. A tesztek során sok hasznos információra tettek szert. „Az egyik lecke, amit ezen a héten megtanultunk az az, hogy erős szélben a doboz kedvezőtlenül befolyásolja a drón repülését, amelynek így több energiára volt szüksége a repüléshez, mint kedvezőbb időjárású napokon, ezért reptettük a drónt doboz nélkül” – jegyezte meg Rory Houston. Végül elárulta, hogy a dobozt tökéletesítik, hogy aerodinamikusabb legyen, és az útvonalat is lerövidítik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában