Előadás

2023.01.27. 09:17

Petőfi és Arany a 21. században

Formabontó és hiánypótló előadással készült a váradi Lilliput Társulat ebben az évadban. A petőfisándor@arany.hu osztálytermi előadás nyílt próbáját január 26-án tartották meg.

Forrás: Facebook/Szigligeti Színház Lilliput Társulat

P. Nagy Noémi
Magyartanárok, pedagógusok és diákok is részt vettek a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának  petőfisándor@arany.hu című osztálytermi előadása nyílt próbáján, amelynek végén megoszthatták véleményüket Gyevi-Bíró Eszter rendezővel, Fazakas Márta dramaturggal és az előadásban játszó Benczi Tekla (Szendrei Júlia), Szabó J. Viktor (Petőfi Sándor) és Hanyecz-Debelka Róbert (Arany János) bábszínészekkel. Az alkalmon Botházy-Daróczi Réka, a társulat művészeti vezetője ismertette a kifejezetten V-VIII. osztályos, magyar tagozatos diákoknak szánt előadás koncepcióját. Mint elmondta, ez a társulatnak is újdonság lesz, hiszen a darabot nem fogják a bábszínházban előadni, csakis osztálytermekben, előadásonként egy osztálynak. A korlátozott létszám művészeti és pedagógiai okairól Gyevi-Bíró Eszter elmondta, hogy a nagyszámú diákság és a színészek között nem tudna létrejönni az a közvetlen kapcsolat, amely egy szűkebb, összeszokott csoporttal, vagyis egy osztályközösséggel már igen. Az előadás interaktív jellegéből kifolyólag ez pedig nélkülözhetetlen.

Forrás: Szigligeti Színház Lilliput Társulat

Az előadásról
Igen nehéz dolog a 200 évvel ezelőtt élő költőóriás életét, költeményeit, valamint Petőfi Sándor és Arany János barátságát, levelezést 50 percbe összesűríteni, a petőfisándor@arany.hu című előadás mégis erre vállalkozik, igen formabontó és friss formában, amelyet remélhetőleg a „poros‟ irodalomtól ódzkodó fiatalok is értékelni fognak. A Petőfi és Arany levelezésén alapuló előadással az alkotók közelebb szeretnék vinni, és ma is érvényessé tenni Petőfi és érintőlegesen Arany, illetve Szendrey Júlia alakját játékos, interaktív formában, amelyben Petőfi legismertebb versei, valamint a levélrészletek mellett helyet kaptak a modern zenék és az összekötőrészekben a modern nyelvhasználat is. A kettő viszont ebben az esetben nem kioltja, hanem kiegészíti egymást, főként, ha figyelembe vesszük az előadás célközönségének, a kiskamaszoknak az érdeklődési körét. Az előadást követő értékelésen a jelen levő tanárok többnyire pozitívan nyilatkoztak a darabról, kiemelve annak közvetlenségét és a humoros előadásmódot. Gyakorlati kérdésekben is tanáccsal szolgáltak az alkotóknak, hogy az osztálytermi előadások zökkenőmentesek legyenek. A darabbal a társulat Nagyvárad és Bihar megye magyar tagozatú osztályaiba látogat majd el, a bemutató előadást január 26-án tartották meg a váradi Művészeti Líceumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában