Ünnep

2023.01.22. 18:42

Nagyváradi diákok is bekapcsolódtak a Himnusz közös szavalásába

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Nagyvárad is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely során magyarországi és határon túli diákok egyszerre, egy időben szavalják a Himnuszt a magyar kultúra napján, azaz nemzeti imánk keletkezésének évfordulóján. A Barátok-templomában vasárnap este 18 órától zajló eseményen a 200 éves Himnuszt Nagyvárad tíz olyan tanintézményének diákja szavalta együtt, ahol magyar nyelvű oktatás zajlik, összesen 150 diák állt közönség, illetve kamerák elé: a Mihai Eminescu Főgimnázium, a Szacsvay Imre Általános Iskola, a 11-es Számú Általános Iskola, a Dimitrie Cantemir Általános Iskola, a Művészeti Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, az Ady Endre Elméleti Líceum, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a 16-os Számú Általános Iskola, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola diákjai. 

A nagyváradi eseménnyel egy időben az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót jelképezve 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli, köztük 50 Bihar megyei – szavalta a nemzeti imádságot Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnökével közösen. A nagyváradi rendezvény a Bihar megyei Rákóczi Szövetség szervezésében zajlott le, a felkészülés az említett iskolák pedagógusainak segítségével, Pásztor Gabriella magyartanár koordinálása alatt valósult meg. Nagyvárad mellett három külhoni helyszínről csatlakoztak be diákok a szavalat élő közvetítésébe: Székelyudvarhelyről, Zentáról és Nagymegyerről. „Számunkra nagy megtiszteltetés, hogy az egyik romániai helyszín mi vagyunk. A Rákóczi Szövetségen belül igyekszünk olyan tevékenységi köröket nyújtani a gyerekeknek, amelyek által a magyarságunk megmaradjon, és ne csak megmaradjon, hanem virágozzon is, illetve minél több oldalról világítsuk meg a gyerekeknek azt, hogy milyen jó magyarnak lenni, és milyen jó együtt lenni” – nyilatkozta portálunknak a Bihar megyei Rákóczi Szövetség képviseletében Tankó Zita.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában