Fejlesztések

2023.01.26. 16:07

Megvalósult fejlesztések a bihardiószegi református templomtornyon

A magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) 10.396.000 forintos, egyházi épített örökség védelmére nyújtott támogatásának köszönhetően jelentős felújítási munkálatokra került sor tavaly novemberben a bihardiószegi református templomtornyon.

ERDON-összeállítás

A Bihardiószegi Református Egyházközség a környék egyik legnagyobb templomával rendelkezik, melynek tornya az Érmellék legmagasabbika is egyben. Innen nemcsak az Ér völgyét, hanem még a történelmi Hortobágy szélét is be lehet látni tiszta időben. Mivel ilyen nagy épületről van szó, ezért a felújítási és korszerűsítési munkálatok már jó pár éve folynak támogatások (főleg a BGA és a helyi önkormányzat), illetve a hívek adományai révén. Az elmúlt esztendőkben sikerült a templomtest összes nyílászáróját kicserélni, a padok egy részében a fűtést megvalósítani, a portikuszokat felújítani, a harangot villamosítani, a templomi hangosítást korszerűsíteni, a templomudvart rendezetté tenni. Tavaly ősszel pedig a torony felújítását kezdte el a gyülekezet a BGA-támogatásnak köszönhetően. Így sikerült a templom összes zsalus ablakát és más fakeretes ablakát kicserélni, az eredeti kinézet megőrzésével, valamint a gyülekezet egy régi óhaját is megvalósítani, azaz a toronyórát újra működőképessé tenni.

 

Bara László helyi lelkipásztor, érmelléki esperes lapunknak elmondta, hogy az eredeti terv szerint szerették volna felújítani a toronyórát, hiszen egy közel háromszáz éves, egyedi, és mondható, hogy muzeális szerkezetről van szó. Pontos gyártási ideje és a toronyba való elhelyezési éve nem ismert: a templom történetének feljegyzései szerint 1769-ben már újrafestették a számlapokat, tehát ezt megelőzően már létezett az óra. Éppen a régisége okozta a munkálatokban a bonyodalmat is, hiszen nem sikerült olyan szakembert találni, aki garanciával megjavította volna a szerkezetet, sőt, a szakvélemények mind arra a következtetésre jutottak, hogy nem lehet javítani, így végül egy modern óraszerkezetet vásárolt az egyházközség, s a négy számlap is teljesen megújult, az eredeti kinézetet megőrizve. A munkálatok következtében a toronyóra melynek mutatói már jó pár évtizede nem működtek, és az időt pontatlanul ütő szerkezettel rendelkezett (sőt, az utóbbi 10 évben egyáltalán nem működött) , november óta pontosan üti a negyedet, felet, háromnegyedet, egészet és az óraidőt is, atomóra pontossággal járnak a mutatók, mind a négy oldalon.
Bara László azt is elmondta, hogy az eredeti felújítási terveknek csak egy részét sikerült megvalósítani az elszabaduló árak és az órafelújítás megugró költségei miatt, azonban az anyagi lehetőségekhez mérten szeretnék folytatni és befejezni a torony felújítását, valamint a teljes templomtetőzet javítását. A végső cél az lenne, hogy a templomtornyot látogathatóvá tegyék a nagyközönség számára, ezért a régi óraszerkezetet is a helyén hagyják, mint kiállítási darabot. Ha sikerül elérni ezt a kitűzött célt, akkor a diószegi református templom és templomtorony kinézetében és állapotában is méltó ikonikus jelképe lehetne a magyar közösségnek, valamint a nagyközségnek és környékének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában